Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Η Ιταλία ονειρεύεται το χρυσό που της λείπει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

Με τον πόθο ενός χρυσού που λείπει από τη συλλογή της από το 1936 ξεκινά την περιπέτειά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Εθνική Ιταλίας η οποία το 2004 στην Αθήνα είχε κερδίσει το χάλκινο. Εμπόδια; Η Αργεντινή και η Βραζιλία του διδύμου της Milan, Pato και Ronaldinho ο οποίος θεωρεί την Ολυμπιάδα ισάξια με το Μουντιάλ...
Οι τέσσερεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, δυο χρόνια πριν το δεύτερο Παγκόσμιο τίτλο της. Μάλιστα, τότε ο Vittorio Pozzo (ο τεχνικός των Παγκοσμίων τίτλων του 1934 και 1938) είχε κατεβάσει μια ομάδα φοιτητών-ποδοσφαιριστών με αστέρι τον (όνομα και πράμα) Annibale Frossi, διοπτροφόρο επιθετικό της Ambrosiana Inter ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των Ολυμπιακών.
Η Ιταλία είχε νικήσει στο πρώτο παιχνίδι τις ΗΠΑ με 1-0. Στο δεύτερο ματς έβαλε ούτε λίγο πολύ οκτώ γκολ στην Ιαπωνία, χωρίς να δεχτεί κανένα. Πιο δύσκολος στάθηκε ο ημιτελικός όπου η Ιταλία πέρασε τη Νορβηγία με 2-1 στην παράταση. Με το ίδιο σκορ, 2-1 και πάλι στην παράταση, κέρδισε η Ιταλία στον τελικό την Αυστρία και κατέκτησε αυτό το πολύτιμο χρυσό. Σ' εκείνο το ματς, ο Pozzo έκανε μια κίνηση που είχε πρωτοεφαρμόσει στον τελικό του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου το '34: στο ημίχρονο δεν έστειλε τους παίχτες στα αποδυτήρια αλλά τους κράτησε στο γήπεδο... Επιπλέον, βέβαια, εφάρμοσε και την τακτική της Εθνικής Ανδρών: γρήγορο παιχνίδι από τα πλάγια.

Casiraghi: παράδειγμα προς μίμηση η Ισπανία

Ο Casiraghi, προπονητής της Ολυμπιακής Εθνικής και παλιό αστέρι της Juventus, δεν εμπνέεται πάντως από τον Pozzo αλλά από την φρέσκια Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας που τη θεωρεί "υπόδειγμα" γιατί συνενώνει ατομική δημιουργικότητα και οργάνωση. "Ελπίζω οι δικοί μου να καταφέρουν να τους μιμηθούν. Άλλωστε, στο Πεκίνο πηγαίνω με την Εθνική του μέλλοντος" είπε δηλώνοντας ευχαριστημένος για την επίσκεψη που έκανε στην αποστολή ο Marcello Lippi πριν την αναχώρηση της αποστολής για την Κίνα.
Όταν τον ρωτούσαν ποιές ομάδες θεωρεί φαβορί, ο Casiraghi μνημόνευε αυτές που έλεγαν όλοι: τη Βραζιλία και την Αργεντινή -"διαστημική επίθεση με Aguero και Messi και μην ξεχνάμε πως στο κέντρο έχει Riquelme και Mascherano, αλλά μ' αρέσει να σκέφτομαι πως το αστέρι του τουρνουά θα είναι ο Montolivo ή ο Rocchi".

Μιας και ο Casiraghi μίλησε για Ισπανία και εγκωμίασε τον Montolivo, ας θυμηθούμε το Ισπανία-Ιταλία (Under 21) 1-2, το 2007 (που έδωσε την πρόκριση στους azzurrini), με γκολ του τότε αρχηγού, του Chiellini και ένα καταπληκτικό του Montolivo. Μακάρι να επαναληφθεί!

Ντεμπούτο με την Ονδούρα το μεσημέρι

Η Ιταλία ξεκινά τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στις 5 το απόγευμα (μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) στο Qinhuangdao παίζοντας εναντίον της Ονδούρας, μιας ομάδας που ο Casiraghi χαρακτήρισε "δυνατή και επικίνδυνη" τονίζοντας πως δεν πρόκειται να την υποτιμήσει (και λόγω της καλής τεχνικής της). Το μοναδικό πρόβλημα που είχε εμφανιστεί στις παραμονές του αγώνα, μια ισχιαλγία που ταλαιπώρησε το αστεράκι της Villareal, Giuseppe Rossi, ξεπεράστηκε και ο δυνατός επιθετικός κατεβαίνει στο γήπεδο με το ίδιο όνειρο που εξέφρασαν και οι συμπαίκτες του: να παίξουν στον τελικό και να τον κερδίσουν. Μια ώρα πριν το ματς, πάντως, έγινε γνωστό ότι ένας μυϊκός πόνος κάτω από το γόνατο οδήγησε τον Casiraghi στην απόφαση να προφυλάξει τον Rocchi, τον επιθετικό της Lazio και μοναδικό μεγάλο σε ηλικία της ομάδας -στη θέση του ο Acquafresca της Cagliari.
Καλή επιτυχία σε όλη την ομάδα και ειδικά στα παιδιά της Juventus, το Sebastian Giovinco, τον Paolo De Ceglie και τον Claudio Marchisio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: