Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

"Πώς η Juventus πήρε τον Amauri" και πώς κάποιες εφημερίδες διαστρέφουν ακόμα και αστήρικτα δημοσιεύματα

"Μαφιόζικο χτύπημα στις μεταγραφές. Πώς η Γιουβέντους πήρε τον Αμάουρι" τιτλοφορούν τα σημερινά "Νέα" ένα άρθρο τους όπου διαβάζει κανείς ότι

  1. "δημοσίευμα της «La Sicilia» αναφέρει πως πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταγραφή, ύψους 24,8 εκατ. ευρώ, του Αμάουρι στη Γιουβέντους είχε ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα Σαλβατόρε Λο Πίκολο" και ότι "Από τις έρευνες της ιταλικής αστυνομίας προκύπτει πως δύο μάνατζερ που συνεργάζονταν με την Παλέρμο, ο Τζιοβάνι Πεκοράρο και ο Μαρτσέλο Τράπανι, είχαν σχέσεις με την «οικογένεια» του Λο Πίκολο και είναι αυτοί που πίεσαν για τη μεταγραφή του Αμάουρι στη Γιουβέντους, με το αζημίωτο".

  2. "Η εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε επίσης πως η Κόζα Νόστρα είχε εξασφαλισμένα 100 δωρεάν εισιτήρια στις θέσεις των επισήμων, τα οποία τα μοίραζε όπως αυτή έκρινε καλύτερα".

100 δωρεάν εισιτήρια στη Μαφία ναι, αλλά από την Palermo...

Έτσι όπως είναι γραμμένο, ο αναγνώστης υποθέτει ότι τα "100 δωρεάν εισιτήρια" η Cosa Nostra τα είχε εξασφαλισμένα στις θέσεις επισήμων της Juventus. Τι γράφει όμως η "Repubblica"(εδώ) και μάλιστα στην αρχή του ρεπορτάζ της; "Η μαφία είχε πάντα τις πολυθρόνες στην εξέδρα. Όλες τις φορές που η Palermo έπαιζε εντός έδρας υπήρχαν τουλάχιστον 100 boss και τσιράκια. Και κανένας από αυτούς, φυσικά, δεν πλήρωνε. Τα εισιτήρια, 100 ακριβώς, μοιρασμένα ανάμεσα σε όλες τις μαφιόζικες οικογένειες του Παλέρμο, ήταν μια μορφή μερίσματος που ο σύλλογος έπρεπε να πληρώσει στην Cosa Nostra για να είναι ήσυχος" [1]. Η Palermo, λοιπόν, έδινε εισιτήρια στη Μαφία, όχι η Juventus.
Tο ρεπορτάζ της "Repubblica" αναφέρεται αναλυτικά στις πιέσεις προς τον προπονητή καθώς και στην ομάδα για να παίζουν παίχτες των οποιων οι ατζέντηδες κατηγορούνται πως είχαν σχέση με τη Μαφία. Πού και πώς αναφέρεται το όνομα του Amauri; Στην εξής εμβόλιμη φράση: "Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον Foschi (σ.σ. τότε αθλητικός διευθυντής της Palermo) και τον Pecoraro (σ.σ. ατζέντης νεαρών παιχτών) προκύπτει ένας άγριος καυγάς που ξέσπασε ανάμεσα στον Zamparini (σ.σ. πρόεδρος της Palermo) και τον Rino Foschi για την πώληση του Amauri στη Juventus"... Τίποτε άλλο, κανένας συσχετισμός της Juve με τη μαφία... Πουθενά η "Repubblica" δεν γράφει κάτι που να δικαιολογεί τον τίτλο των "Νέων"!

Πώς η αναφορά σε ένα καυγά έγινε εμπλοκή της Μαφίας...


Αλλά και το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας "La Sicilia" (εδώ) αναφέρεται στη σύλληψη ενός δικηγόρου και του προαναφερθέντος Pecoraro, που είχε εργαστεί και στην Palermo, με την κατηγορία της συμμετοχής στη Μαφία. Το επόμενο, που έβγαλε τον πρωτοσέλιδο τίτλο της τοπικής ιταλικής εφημερίδας "Το μακρύ χέρι της μαφίας στην παραχώρηση του Amauri" δεν υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ στη σελίδα 6 της έκδοσης που έχει (διαφορετικό...) τίτλο: "O Foschi έβρισε τον Zamparini και απολύθηκε" περιορίζεται στην περιγραφή του καυγά και τίποτε παραπάνω: "Η έρευνα "Face Off" ασχολείται και με όλη την πορεία των πραγμάτων που οδήγησαν τον Maurizio Ζαμπαρινι να απολύσει στις 30 Ιουνίου τον Rino Foschi από τη θέση του αθλητικού διευθυντή (σ.σ. πήγε στη Genoa). Η απομάκρυνση έγινε λόγω της φιλίας του Foschi με τους Pecoraro και Trapani (σ.σ. τους δυο συλληφθέντες). Από τις υποκλοπές γίνεται γνωστό, λόγου χάρη ότι για την μακρά διαπραγμάτευση που οδήγησε στην πώληση του Amauri στη Juventus, ο Foschi "ήρθε στα χέρια" με τον Zamparini. Η λεπτομέρεια προκύπτει από τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία Foschi-Pecoraro" [3]. Και αυτή η αναφορά βρίσκεται στο τέλος του ρεπορτάζ που επικεντρώνει στις σχέσεις διαφόρων ατζέντηδων νέων παιχτών με τη Μαφία. Και αυτό το ρεπορτάζ είναι εμβόλιμο στο βασικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που δείχνει ότι η εισαγγελική και αστυνομική έρευνα έδειξε ότι η Μαφία επιχείρησε να ελέγξει διάφορες εργολαβίες με τις οποίες είχε σχέση ο Zamparini ως επιχειρηματίας...
Όσονα αφορά στον καυγά δεν γίνεται καν αναφορά στη θέση που υποστήριζε ο καθένας και στο λόγο του καυγά... Βέβαια, εκείνη την εποχή των -δημοσίων- διαπραγματεύσεων, υπήρχε μια προσπάθεια εμπλοκής της Milan που ήθελε τον Amauri...

Οι διαπραγματεύσεις, με τον Zamparini
που αντιστάθηκε στη Μαφία,
ανακοινώνονταν δημόσια από τη Juventus...


Για την ιστορία: τον Amauri τον πούλησε στη Juventus ο ίδιος ο Zamparini -αυτός που τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι αντιστάθηκε στη Μαφία. Και μάλιστα διαπραγματευόταν επί μήνες φανερά αφού η Juventus φρόντιζε να ανακοινώνει ακόμα και τις συναντήσεις των δυο πλευρών που ήταν συναντήσεις κορυφής, με τη συμμετοχή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου! Και διαπραγματευόμενος σκληρά, ο Zamparini κατάφερε να πάρει ένα παίχτη (τον διεθνή Nocerino), το 50% ενός άλλου (Lanzafame) και 22,8 εκ. ευρώ (η επίσημη ανακοίνωση της Juventus, εδώ)... Αφού ζήτησε τον... Giovinco (!) και τον Palladino. Στο τέλος προέκυψε και μια δημόσια καταγγελία του Zamparini έναντι των δυο ατζέντηδων του παίχτη, των αδελφών Grimaldi (το όνομά τους δεν έχει ακουστεί πουθενά στην υπόθεση) οι οποίοι, όπως είπε, του ζήτησαν 2 εκ. για να αφήσουν τον παίχτη να υπογράψει στη Juventus με την οποία είχε συμφωνήσει ο ίδιος...
Καλοί οι "πιασάρικοι" τίτλοι αρκεί να ανταποκρίνονται σε κάτι...

[1] "La mafia aveva sempre le poltrone in tribuna. Tutte le volte che il Palermo giocava in casa c' erano almeno 100 tra boss e picciotti. E nessuno di loro, naturalmente, pagava. I biglietti, appunto 100, divisi tra tutte le famiglie mafiose di Palermo, erano una sorta di tangente che la società doveva pagare a Cosa nostra per stare tranquilla".
[2] "Dalle conversazioni intercettate tra Foschi e Pecoraro emerge anche una violenta lite scoppiata tra Zamparini e Rino Foschi per la vendita di Amauri alla Juventus".
[3] "L’indagine «Face Off» ripercorrerebbe anche le tappe che hanno portato Maurizio Zamparini a licenziare il 30 giugno scorso Rino Foschi dalla carica di direttore sportivo. L’allontanamento sarebbe avvenuto per l’amicizia di Foschi con Pecoraro e Trapani. Dalle intercettazioni si apprende ad esempio che per la lunga trattativa che ha portato alla vendita di Amauri alla Juventus, Foschi sarebbe «venuto alle mani» con Zamparini. Il particolare emerge da una conversazione registrata tra Foschi e Pecoraro".

Δεν υπάρχουν σχόλια: