Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Grande Juventus-Real Madrid 2-1 με Del Piero και Amauri. Πρώτη και αήττητη στον Όμιλο!


Επιτέλους! Μια Juve αντάξια της ιστορίας της, τίμησε την παράδοσή της με τους μαδριλένους, τίμησε (και βελτίωσε) την παράδοση που την θέλει να μην έχει χάσει ποτέ από ισπανική ομάδα στις 21 Οκτωβρίου και 3η αγωνιστική, τίμησε και τους νεκρούς που είχε λίγο πριν το ματς και, παρά τις σημαντικότατες απουσίες της, πήρε τη νίκη εναντίον της Real φτάνοντας στην κορυφή του Ομίλου H του Champions League! Νίκη αφιερωμένη δικαιωματικά στους νεκρούς και τραυματίες φιλάθλους από την Ελβετία! Νίκη που ήρθε ακριβώς ένα μήνα από το τελευταίο νικηφόρο αποτέλεσμα των bianconeri μέσα στο Cagliari -και ήρθε με τη Real -και τον Schuster να την αναγνωρίζει! Εμπρός τώρα και στο campionato!

Στραμπούλιγμα για τον Marchisio, μάλλον χάνει το ντέρμπυ

Μετά την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στην αρχή του ματς, η Juve βγήκε στην επίθεση και έδειξε τα δόντια της, πρώτα με τον Amauri και μετά με τον Marchionni. Και στο 5' ο capitano -πάλι αυτός!- έδειξε το δρόμο: κάθετη μπαλιά του Marchisio (μπράβο!) στον Amauri που γύρισε στον Del Piero ο οποίος κεραυνοβόλησε τον Casillas και έγραψε το 1-0! Η Real επιχείρησε να απαντήσει, κυρίως με τον Van der Vaart αλλά πρώτα η μπάλα έφυγε ψηλά και την άλλη, στο 20', απέκρουσε ο Manninger. Η Juve δεν φοβήθηκε και βγήκε μπροστά, με τον Marchisio να μοιράζει κάθετες μπαλιές, το Nedved να τρέχει, τον Amauri μέσα στις φάσεις (καλή ευκαιρία στο 27'), τον Chiellini και τον Legrottaglie να κόβουν, τον Gruygera να κατεβάζει τη μπάλα και τον Manninger σε μεγάλη μέρα να κατεβάζει τα ρολά (στο 32' στον Sergio Ramos). Αλλά η ατυχία δεν λέει να εγκαταλείψει τη Juve: στο 34' συγκρούστηκαν ο Sissoko με τον Marchisio και ο τελευταίος -αυτός που βγάζει τις μπαλιές, porca miseria!- αναγκάστηκε να βγει δακρυσμένος με το φορείο (οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το "Juventus Channel" κάνουν λόγο για στραμπούλιγμα στον αριστερό αστράγαλο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να είναι έτοιμος για το ντέρμπυ με την Torino). Αντικαταστάθηκε από τον Salihamidzic, με το Nedved να μετακινείται από τον Ranieri προς το κέντρο. Το ημίχρονο τελειώνει και τον Cannavaro (που έπαιξε καλά, όπως ξέρει δηλαδή...) να διώχνει με το κεφάλι ένα φάουλ του capitano.

Έξω και ο Legrottaglie αλλά μάλλον θα προλάβει την Torino

Η ατυχία δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Δεύτερη αναγκαστική αλλαγή: ο Legrottaglie δεν άντεξε, ο πόνος στους προσαγωγούς τον ανάγκασε να δώσει τη θέση του στον Mellberg με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (μάλλον, αναφερουν οι πρώτες πληροφορίες, θα είναι έτοιμος για την Torino). Δεν πρόλαβε να το σκεφτεί κανείς όμως, γιατί η μπαλιά του Nedved από τ' αριστερά απέδωσε την μαγική μπαλιά για το κεφάλι του Amauri: 2-0! Μόλις 4' από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Schuster έβαλε τον Robben στη θέση του Higuain. Η Real, όπως ήταν αναμενόμενο, βγήκε μπροστά και, στο 56' ο Van der Vaart πάλι (αυτός που τον φλερτάραμε επί μήνες...) με κεφαλιά κόντεψε να πετύχει δοκάρι... Το πέτυχε στο 59' ο Snijder (μπας και η τύχη έκανε ξανά την εμφάνισή της στο Olimpico;). Η πολιορκία ασφυκτική. Στο 64' φάουλ του Chiellini στον Pepe, εκτέλεσε ο Van der Vaart αλλά ευτυχώς απέκρουσε ο Manninger. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει δυο λεπτά αργότερα όταν ο Van Nistelrooy σηκώθηκε μόνος (...) μέσα στην περιοχή και μείωσε σε 2-1... Η Juve υποφέρει από το γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού των μαδριλένων που επέμεναν αλλά έχασε και μια ευκαιρία με τον "Brazzo" στο 68': τον πρόλαβε ο Sergio Ramos... H Juve ξαναβγήκε μπροστά, ο Amauri παλεύει σαν θηρίο. Στο 76' o Schuster έριξε στο ματς τον Drenthe στη θέση του Van der Vaart και δυο λεπτά αργότερα ο Ranieri απάντησε με την τρίτη του αλλαγή: Iaquinta στη θέση του Amauri. Κίνδυνος στο 82' στα καρέ της Juventus στον οποίο απάντησε αμέσως ο "Brazzo" αλλά βρήκε μπροστά του πάλι τον Sergio Ramos... Τελευταίες προσπάθειες της Real αλλά η Juve έδειξε ψυχραιμία στην άμυνα ενώ προσπαθούσε να βγάλει και αντεπιθέσεις; στο 87' ο Iaquinta δεν πρόλαβε τη μπαλιά του Marchionni. Αντεπίθεση με τον Drenthe αλλά ευτυχώς η σέντρα του δεν βρήκε κανέναν. Ακόμα και ο Del Piero γύρισε να βοηθήσει την άμυνα. Τρία λεπτά καθυστερήσεων. Ο Manninger και ο Molinaro απέτρεψαν τον τελευταίο κίνδυνο. Ο Stark σφύριξε! Όλο το Olimpico στο πόδι να παραληρεί για άλλη μια νίκη επί της Real. Grande cuore bianconero!
Τελικά, κάτι ήξερε ο Schuster που έλεγε πριν το ματς ότι περιμένει την καλύτερη Juve και δεν εμπιστεύεται όσα ακούγονται για κρίση... Κάτι ήξερε ο Lippi που θύμιζε πως η Real πάντα χάνει μέσα στο Τορίνο και η ψυχολογία μπορεί να κάνει την διαφορά. Μακάρι, να αποδειχθεί ότι και ο capitano κάτι ήξερε που θεωρούσε αυτή τη νίκη φάρμακο για την κρίση συνολικά... Άντε, πάμε να πάρουμε και τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπυ με τους granata!

JUVENTUS-REAL MADRID 2-1
Τέρματα: 5' Del Piero, 49' Amauri - 66' Van Nistelrooy
Κίτρινες κάρτες: Amauri
Διαιτητής: Wolfang Stark. Επόπτες: Carsten Kadach, Sonke Glindemann. Τέταρτος διαιτητής: Helmut Fleischer.

JUVENTUS: 13 Manninger, 21 Grygera, 33 Legrottaglie (46' 4 Mellberg), 3 Chiellini, 28 Molinaro, 32 Marchionni, 22 Sissoko, 19 Marchisio (37' 7 Salihamidzic), 11 Nedved, 10 Del Piero, 8 Amauri (78' 9 Iaquinta). Αναπληρωματικοί: 12 Chimenti, 15 Knezevic, 29 De Ceglie, 20 Giovinco.
Προπονητής: Claudio Ranieri.
REAL MADRID: 1 Casillas, 4 Sergio Ramos, 3 Pepe, 5 Cannavaro, 16 Heinze, 23 Van der Vaart (76' 15 Drenthe), 8 Gago, 10 Sneijder, 7 Raul, 17 Van Nistelrooy, 20 Higuain (54' 11 Robben). Αναπληρωματικοί: 25 Dudek, 21 Metzelder, 12 Marcelo, 18 De La Red, 24 Javi Garcia.
Προπονητής: Bernd Schuster

Del Piero: ένα σπουδαίο πρώτο βήμα
Platini: "πανέμορφο το γκολ του Del Piero"
Ranieri: "εκπληκτικός ο Del Piero"


(Update, 22/10) "Δεν θεραπευτήκαμε, όπως δεν ήμασταν για πέταμα και πριν. Ήταν ένα σπουδαίο πρώτο βήμα, ας ελπίσουμε να κάνουμε και άλλα": τα λόγια του Del Piero στο "Juventus Channel" πριν πάει να ξυπνήσει, όπως είπε, το γιό του για να πανηγυρίσει (ο Tabias έχει αύριο τα πρώτα του γενέθλια και να του ζήσει!) αντικατοπτρίζουν πλήρως το κλίμα, που άλλωστε φάνηκε και από τους πανηγυρισμούς των παιχτών. Ο capitano, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τους νεκρούς και τραυματίες, δήλωσε ικανοποιημένος για το γκολ του -το οποίο εγκωμίασε ο πρόεδρος της Uefa, Michel "Le Roi" Platini ο οποίος παρακολούθησε το ματς παρέα με τους προέδρους των δυο συλλόγων, Cobolli Gigli και Calderon: "το γκολ του Del Piero ήταν πανέμορφο", τόνισε η παλιά μας δόξα. Μέλι έσταζε και ο Ranieri: "για τον Del Piero δεν έχω πια επίθετα: εκπληκτικός θα έλεγα. Μ' άρεσε πολύ το πώς αλληλοκατανοήθηκαν με τον Amauri, τέλεια συνεννόηση και υπέροχο γκολ".
Ο ίδιος ο σκόρερ και οδηγός της ομάδας τόνισε μετρημένα ότι "ακόμα δεν κάναμε τίποτα, έχουμε πολλά άλλα ματς μπροστά μας" αλλά, όπως και να έχει "πήραμε μια μεγάλη νίκη, υποφέροντας πολύ".

Amauri: φάνηκε η πραγματική Juve

Μετά το ξέσπασμα στο γήπεδο (οι πανηγυρισμοί, το βγάλσιμο της φανέλας, του στοίχισαν την κίτρινη κάρτα), ο Amauri ξέσπασε και μπροστά στις κάμερες: "πάντα ονειρευόμουν ένα γκολ στο Champions League και επιτέλους έφτασε (σ.σ. είχε πει, όταν ήρθε, ότι ονειρευόταν να παίξει κατά της Real). Σήμερα φάνηκε η πραγματική Juve, πληγωμένη από όσα ειπώθηκαν για μας. Υπερέβαλαν υποστηρίζοντας ότι είμαστε χωρισμένοι στα δυο και ότι δεν είμαστε ενωμένοι. Τώρα ελπίζουμε αυτή η νίκη να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση, που ήταν δύσκολη αλλά όχι κρίση", είπε ο Amauri που είχε αντιδράσει εξ' αρχής στα όσα λέγονταν και γράφονταν και επισήμανε ιδιαίυτερα την αντίδραση της ομάδας.

Chiellini: το πιστέψαμε

"Το ελπίζαμε αλλά να το πιστέψουμε είναι άλλο πράγμα", δήλωσε μετά το ματς ο Chiellini και έκανε λόγο για μια "σπουδαία επίδειξη χαρακτήρα. Αυτή είναι μια νίκη που σβήνει πολλά προβλήματα. Το ντέρμπυ του Σαββάτου; Είναι άλλο ένα από εκείνα τα παιχνίδια που προετοιμάζονται από μόνα τους. Και εκεί δεν θα μετρήσουν τόσο οι τραυματισμοί αλλά να το πιστέψουμε, όπως κάναμε απόψε". Αναφερόμενος, τέλος, στο ξέσπασμα του Ranieri στο τέλος του ματς, χαμογελώντας ο Chiello, δήλωσε: "μετά από την περίοδο που περάσαμε, λογικό είναι"...

Ranieri: εγκώμια για την ομάδα και τώρα το ντέρμπυ!

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος που αμαυρώνει τη γιορτή της αποψινής βραδιάς, ο Ranieri, εμφανώς ανακουφισμένος (όταν μπήκαν τα γκολ έδειξε συγκινημένος) εγκωμίασε τη νοοτροπία της ομάδας -"τώρα ξέρουμε ότι γνωρίζουμε να αντιδρούμε"- και αναγνώρισε πως "απόψε είχαμε και λίγη τύχη που άλλοτε δεν είχαμε: πετύχαμε αμέσως γκολ. Για να κερδίσουμε τη Real χρειαζόταν να έχουμε άριστη κατάσταση. Δεν την είχαμε αλλά πρέπει να εγκωμιάσουμε το πνεύμα της ομάδας και τις αρετές των πρωταθλητών μου", είπε εγκωμιάζοντας εκτός από τον Dl Piero και τον Nedved: "έπαιξε υπέροχα". Στη συνέχεια και αφού τόνισε ότι "δικαιωματικά είμαστε εκεί που είμαστε" (στο Champions League), ο Ranieri αναφέρθηκε στις συνεχείς αλλαγές σύνθεσης, για την οποία έχει επικριθεί, λέγοντας πως δεν τις διασκέδασε αλλά υποχρεώθηκε να τις κάνει λόγω των τραυματισμών. "Σήμερα κάναμε μια σπουδαία εμφάνιση και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το μήκος κύματος. Τώρα έχουμε το ντέρμπυ που είναι άλλο ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από το μέσο όρο του πρωταθλήματος", συμπλήρωσε ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η σχέση των ποδοσφαιριστών μαζί του είναι καλή, ότι υπάρχει ενότητα και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και ότι κάποια πράγματα γιγαντώθηκαν: "Εγώ ξέρω ότι ο σύλλογος και η ομάδα είναι δίπλα μου και μπορούμε να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να βγούμε απ' αυτή την κατάσταση. Λίγοι είπαν ότι κάναμε τους ίδιους βαθμούς με πέρυσι (σ.σ. στο campionato) παίζοντας με τις ίδιες ομάδες (εδώ). Θέλουμε να κάνουμε παραπάνω. Η πίεση αφορά στις προσδοκίες. Συνεχίζουμε δουλεύοντας. Αυτή η ομάδα πιστεύει σε κάτι. Δεν υπάρχουν πάρα πολύ άσοι αλλά υπάρχουν νέοι που μπορούν να γίνουν. Και υπάρχουν οι πρωταθλητές μας που η φωνή τους ακούγεται στα αποδυτήρια. Όταν πρέπει να κάνουμε εμείς το παιχνίδι, δυσκολευόμαστε. Δεν είμαστε η Real ώστε και σε δύσκολα γήπεδα να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας. Παίζοντας τρία ματς τη βδομάδα δεν καταφέρνουμε να παίξουμε όπως πέρυσι. Αφού βρούμε το σωστό ρυθμό, όλα θα είναι πιο εύκολα", είπε στο Sky.

Iκανοποιημένος για τους παίχτες και το Ranieri ο Blanc

Ανακουφισμένος ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Jean Claude Blanc, αφού επισήμανε ότι "φάνηκε η επιθυμία της ομάδας να δείξει ότι όσα συνέβησαν στα τελευταία ματς, μπορούν να ξεπεραστούν", δήλωσε "ικανοποιημένος για τους παίχτες και τον προπονητή. Η απάντηση στο γήπεδο είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε. Τώρα, πρέπει να δώσουμε άλλη μια απάντηση το Σάββατο στο ντέρμπυ", είπε και αφού μνημόνευσε το 1-1 της Zenit με τη Bate, για να πει ότι "χρειάζεται και λίγη τύχη", αναφέρθηκε ήρεμος στις κριτικές: "δεχόμαστε τις κριτικές, προσπαθούμε να δουλεύουμε με επαγγελματισμό, ψάχνοντας να βρούμε τις λύσεις στις δυσκολίες" τονίζοντας ότι ο σύλλογος προσπαθεί να κατανοήσει γιατί πληρώνουμε τόσο υψηλό τίμημα τραυματισμών παίζοντας κάθε τρεις μέρες.

Deschamps: λάθος που παραιτήθηκα αλλά τα έλεγα...

Εκτός από τον Platini, στις εξέδρες του Olimpico βρέθηκε άλλος ένας μεγάλος πρώην στον οποίο χρωστάμε και την πανηγυρική επάνοδο στη Serie A, ο Didier Deschamps. Και βρήκε την ευκαιρία να πει στο Sky Sport, όχι μόνο ότι η Juve παραμένει στην καρδιά του, αλλά και ότι "παραδέχεται πως ήταν λάθος που παραιτήθηκα και έφυγα από τη Juve". Ο Didier έδειξε και ποιο ήταν το πρόβλημα: "είχα διαφορές στη γραμμή της εταιρείας και στα μεταγραφικά. Πίστευα ότι έπρεπε να πάρουμε τρεις δυνατούς παίχτες που να δώσουν μεγαλύτερη ποιότητα στην ομάδα και όχι 6-7. Ήταν η άποψή μου, δεν λέω ότι είχα δίκαιο επειδή σήμερα είναι έτσι"...

Schuster: έφταναν πριν από μας σε κάθε μπαλιά...

"Απόψε δεν καταφέραμε να κάνω αυτό που τελευταία μας πήγαινε καλά στα εκτός έδρας ματς: να σκοράρουμε στα πρώτα λεπτά", δήλωσε ο προπονητής της Real, Bernd Schuster και συμπλήρωσε: "περιμέναμε ένα δυνατό ξεκίνημα από τη Juventus και δεν εκπλαγήκαμε αλλά οι αντίπαλοί μας έφταναν πριν από μας σε κάθε μπάλα και μετά από 20', όταν η ομάδα άρχισε να παίζει στα συνηθισμένα της επίπεδα, χάναμε ήδη 1-0. Η Juventus προερχόταν από μια σειρά παιχνιδιών χωρίς νίκη και ήταν φυσικό ότι θα προσπαθούσε να πειβάλλει το παιχνίδι της ήδη από τις πρώτες στιγμές. Τώρα θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο επόμενο ματς ώστε να κερδίσουμε τη Juventus στη Μαδρίτη. Αν τα καταφέρουμε θα έζουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση".

Cannavaro: η Juve στις δυσκολίες βγάζει τον καλύτερο εαυτό της
Pepe: δυο ευκαιρίες, δυο γκολ. Κάναμε λάθη!


Δεν είναι τα συνεχή σφυρίγματα -που είπε ότι δεν τα άκουσε- όσο η ήττα αυτό που "στεναχώρησε περισσότερο" τον Cannavaro. "Το ματς τελειώνει αλλά οι φίλοι μένουν και εγώ ευτυχώς στο Τορίνο έχω πολλούς", δήλωσε. "Σέβομαι όποιον ήρθε απόψε στο γήπεδο και σφύριξε, πιθανόν να είναι σωστό αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει, ακολουθώ το δρόμο μου", είπε και θύμισε ότι πάντα έλεγε ότι "η Juve στις δυσκολίες βγάζει από μέσα της τον καλύτερο εαυτό της. Υποφέραμε την έναρξη του ματς από τη Juventus. Όσον αφορά το γκολ του Del Piero υπάρχουν λίγα να πει κανείς. Βρισκόταν σε κρίση; Η Juve δημιουργεί πάντα είδηση: όταν έρχεται ισόπαλη, όταν δεν κερδίζει εκτός έδρας, αμέσως είναι κρίση. Αυτά είναι παιδιά που πάντα επέδειξαν τη μεγάλη τους αξία".
Ο Pepe εξέφρασε τη στεναχώρια της άμυνας γιατί δεν επέδειξαν την απαραίτητη συγκέντρωση με αποτέλεσμα τα δυο γκολ της Juventus με την έναρξη των δυο ημιχρόνων. "Τώρα πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, να παίξουμε τη ρεβάνς με αποφασιστικότητα και πολύ πιο συγκεντρωμένοι γιατί σε τελική ανάλυση η Juve έκανε δυο ευκαιρίες και έβαλε δυο γκολ".

GRAZIE BATE: 1-1 με τη Zenit μέσα στη Ρωσία
H JUVENTUS πρώτη με 7 βαθμούς, μαζί με τις άλλες μεγάλες


Δέκα λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού κατάφερε να ισοφαρίσει τη Bate, και μάλιστα μέσα στην Αγία Πετρούπολη, η κάτοχος του Ευρωπαϊκού Super Cup, Zenit. Οι Λευκορώσοι, που είχαν τρομάξει τη Juve και έχασαν στη Μαδρίτη παίζοντας με δέκα παίχτες, προηγήθηκαν στο 7ο λεπτό της επανάληψης με τον Nekhaychik και ισοφαρίστηκαν στο 80' από τον Tekke. Έτσι, η Bate έφτασε τους 2 βαθμούς ενώ η Zenit απέκτησε τον πρώτο της βαθμό... Η Juventus πρώτη και αήττητη στον Όμιλο H με 7 βαθμούς -όσους έχουν και οι επικεφαλής των άλλων Ομίλων που έπαιξαν σήμερα: Manchester United, Arsenal και Bayern (δυστυχώς κέρδισε τη Fiorentina με 3-0)... Δεύτερη η Real Madrid με 6 βαθμούς.

Πηγή δηλώσεων: Juventus.com, Gazzetta dello Sport, Tuttosport, Uefa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: