Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Στα Napoli-Juventus γράφεται ιστορία

Οι στατιστικές δεν λένε πάντα την αλήθεια... Το παιχνίδι Napoli-Juventus, λ.χ., το παρουσιάζουν ως μια ισορροπημένη αναμέτρηση με ελαφρύ προβάδισμα των bianconeri (20 νίκες, 24 ισοπαλίες, 18 ήττες, 72-70 τα γκολ στο San Paolo σε 62 αγώνες στη Serie A) αλλά δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη σημασία αυτού του ματς ανάμεσα σε δυο από τις λαοφιλέστερες ομάδες του campionato -σημασία που προϋπήρχε της τριετίας των αναμετρήσεων Platini-Maradona!

Ένα φανταστικό 6-2 μέσα στο San Paolo

Στις αρχές του αιώνα, το ποδόσφαιρο ήταν υπόθεση του Βορρά -εκεί έβγαιναν οι δυνατές ομάδες, εκεί και οι μπαλαδόροι. Όταν μεταπολεμικά αυτό άρχισε να αλλάζει, και οι μπαλαδόροι άρχισαν να έρχονται από το Νότο, το Napoli-Juve έγινε η αναμέτρηση της χρονιάς, ειδικά για τους ναπολετάνους. Ματς γεμάτα πάθος (ευτυχώς για μας, φέτος τα πέταλα θα μείνουν κλειστά λόγω τιμωρίας), ματς που πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν από τα πολλά γκολ -το ευρύτερο σκορ της μέσα στη Νάπολη [1], η Juve το πέτυχε το 1974/75, χρονιά που βγήκε πρωταθλήτρια με τη Napoli του Vinicio δεύτερη (2η) και Κυπελλουχο Ιταλίας: 6-2!

..."core 'ngrato"...

Η παρουσία πολλών πρώην χρωμάτισε ακόμα πιο έντονα την αναμέτρηση. Ο Sivori πέρασε στη Napoli και όταν συνάντησε τους πρώην συμπαίκτες του άναψαν κυριολεκτικά τα αίματα: ο Salvadore βγήκε αιμόφυρτος (και με κόκκκινη) όπως και ο μεγάλος Sivori... Άλλος μεγάλος πρώην, που έκανε τη διαδρομή ανάποδα, ο Altafini που μίλησε μάλιστα στο Juventus.com ενόψει του παιχνιδιού και θυμήθηκε τόσο τη νίκη του με τη Napoli κατά της Juve όσο και, κυρίως, το γκολ του στη δεύτερη αναμέτρηση των δυο ομάδων εκείνη την περίφημη χρονιά 1974/75. Τότε που η Napoli ήταν δυο βαθμούς πίσω και ανέβαινε στο Τορίνο να τα παίξει όλα για όλα. 1-1 ως το '88 οπότε ο Jose' έβαλε το γκολ που χάρισε το 16ο scudetto στη Juve και στον ίδιο ένα παραπονεμένο σύνθημα στους τοίχους του San Paolo: "José core 'ngrato" ("Jose', καρδιά αγνώμων"). "Όλοι θυμούνται εκείνο το γκολ αλλά κανένας φίλαθλος ναπολετάνο δεν είπε τίποτε για τις αποκρούσεις του Zoff που ήταν επίσης ένας πρώην...", αστειεύτηκε στο Juventus.com...

Σκανδαλώδης διαιτησία πέρυσι που δεν πρέπει να λησμονηθεί...

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η ιστορική ομάδα και την έστειλαν μέχρι την Γ' Εθνική (απ' όπου ανέβηκε μέσα σε 4 χρόνια), οι συναντήσεις των δυο έλειψαν. Και όταν ξαναξεκίνησαν, πρόπερσι στη Serie B, σημαδεύτηκαν από σκανδαλώδεις διαιτησίες σε βάρος των bianconeri -όπως κατήγγειλαν όλοι- με αποτέλεσμα μια ισοπαλία και, πέρυσι, μια ήττα. Αυτή την περυσινή σκανδαλώδη διαιτησία του Bergonzi -που τιμωρήθηκε- [2] θύμισε και ο Altafini στο Juventus.com επισημαίνοντας ότι η σαββατιάτικη αναμέτρηση θα είναι δύσκολη και για τον διαιτητή και ευχόμενος τη νίκη των bianconeri για τους οποίους εκτίμησε πως "όποιος κατέβει στο γήπεδο θα κάνει ο,τιδήποτε για να κερδίσει και να χαρίσει μια ωραία νίκη στο Ranieri"...

Del Piero, o "εκτελεστής" της Napoli με 9 γκολ

Φέτος, η Juve θα βρεθεί στο San Paolo αποδεκατισμένη, χωρίς Buffon, Zanetti, Trezeguet, Camoranesi και αυτοσχεδιάζοντας την άμυνα που θα παρατάξει... Στοχεύοντας να επαναλάβει την τελευαία της νίκη μέσα στη Νάπολη, το 2000 (τελευταία παρουσία των partenopei στη Serie A): 2-1 με γκολ των Kovacevic (66'), Del Piero (74') που ανέτρεψαν το 1-0 του Stellone από το 41'. Και, μην ξεχνάμε ότι ο Del Piero είναι ο βασικός "εκτελεστής" της Napoli στη Juve: της έχει βάλει 9 γκολ, ξεκινώντας από το μακρινό 1994 (στο 72' σφράγισε το 2-0 μέσα στο San Paolo) μέχρι πέρυσι.

[1] 15 Δεκεμβρίου 1974. Η Juve του Parola, που είχε κερδίσει με δυσκολία Roma και Inter, παίζοντας με ταχύτατες αντεπιθέσεις, προηγήθηκε μέσα στο San Paolo 4-0 (Altafini, 27', Damiani, 37', με πέναλτυ, και 41', Bettega 51') για να μειώσουν οι partenopei στο 62' με τον Clerici -ο ίδιος έκανε το 2-5 στο 73', αφού είχε ήδη σκοράρει ο Causio στο 70'. Το τελικό 6-2 έγραψε ο Viola στο 84'.
[2] Ήταν 28 Οκτωβρίου 2007. Ο Nedved τιμωρημένος (είχε φάει κόκκινη κάρτα στο προηγούμενο ματς με τη Genoa: 1-0). Ο Ranieri στην εξέδρα αφού είχε αποβληθεί, για πρώτη φορά στην καριέρα του, από τον διαιτητή Banti, για μια απλή διαμαρτυρία δυο λεπτά πριν λήξει το ματς με τη Genoa... Και όλα αυτά καθώς η Juve κυνηγούσε την πρώτη θέση έχοντας μείνει μόνη δεύτερη, 3 βαθμούς πίσω από την Inter... Η Juve είχε προηγηθεί με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου με τον Del Piero (που είχε γίνει μπαμπάς μια βδομάδα πριν) από έξοχη μπαλιά του Palladino. 3' αργότερα ο Gargano πέρασε όλη μας την άμυνα: 1-1. Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι το έκανε ο διαιτητής, ο κύριος Bergonzi που μετά το ματς παύθηκε για ένα δίμηνο από τον Collina, αρχιδιαιτητή, αφού παραδέχθηκε τα λάθη του στην Ομοσπονδία... Το σκορ όμως είχε γίνει 3-1, η Juve είχε μείνει πίσω... Πώς δόθηκαν τα πέναλτυ; Στο πρώτο "βούτηξε" ο Lavezzi (έκανε και τον χτυπημένο) τον οποίο είχε κόψει υποδειγματικά ο Chiellini, στο δεύτερο "βούτηξε" ο (πρώην) Zalayeta αλλά ο διαιτητής χρέωσε ανατροπή στον Buffon...


"Ένα νοκ άουτ που δεν πρέπει να λησμονηθεί" έγραφε μετά το ματς το site της Juventus ενώ ο πρόεδρος Cobolli Gigli μιλούσε καθαρά για "πλαστογράφηση" του αποτελέσματος.

[3] Μετά το πρώτο γκολ το 1994, το δεύτερο ο Alex το έβαλε το 1998 (14 Μαρτίου, campionato) ανοίγοντας το σκορ, στο Τορίνο, του τελικού Juve-Napoli 2-2. Ακολούθησε το προαναφερθέν 2-1, μέσα στη Νάπολη, το 2000 (αποφασιστικός πάλι ο capitano που έβαλε το δεύτερο). Τέταρτο γκολ, στις 11 Φεβρουαρίου 2001, στο Juve-Napoli 3-0. Το 5o και 6ο του γκολ ο Del Piero τα έβαλε στις 27 Αυγούστου 2006, μετά την calciopoli, στο 3-3 μέσα στο San Paolo για το Κύπελλο: ο Alex έκανε το 2-2 στο 79', το ματς πήγε στην παράταση, ο Del Piero έκανε το 3-2 στο 120' αλλά, δυστυχώς, ο Paolo Cannavaro ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και η πρόκριση χάθηκε στα πέναλτυ. Το 7ο γκολ το σημείωσε στο Napoli-Juventus 1-1 της 6ης Νοεμβρίου 2006, ματς της Serie B με επίσης σκανδαλώδη διαιτησία. Το 8ο γκολ, ο Del Piero το έβαλε στη ρεβάνς εκείνου του ματς: 2-0 στο Τορίνο, στις 10 Απριλίου 2007. Και το 9ο πέρυσι, στο προαναφερόμενο ματς που κέρδισε ο Bergonzi με 3-1 για τους partenopei.
Πηγή: Juventus.com, JuWorld.Net

Δεν υπάρχουν σχόλια: