Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Το νέο σπίτι της Juventus ξεκίνησε το ταξίδι στο χρόνο θεμελιωμένο γερά στην ιστορία


Η παλιά δερμάτινη μπάλα του '50 (της χρονιάς που η Juve κατακτούσε το 8ο της πρωτάθλημα) την οποία, μέσα στο auditorium του Lingotto που φέρει το όνομα του παππού του, "Giovanni Agnelli" και αποτελεί έμβλημα της Fiat, ο John Elkann παρέδωσε προς φύλαξη στον capitano μέχρι να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο, θα "θεμελιώσει" κατά τον καλύτερο τρόπο το νέο σπίτι της Juventus. Αυτό που θα εγκαινιαστεί το Μάιο του 2011 ώστε, όπως είπε συγκινημένος ο Del Piero, "να νιώθουμε δίπλα μας τους φιλάθλους και να μη ζηλεύουμε πια γήπεδα σαν της Manchester"... Γιατί, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας το σημαίνοντα ρόλο των Agnelli, "η Juve απέδειξε ότι είναι η υπ' αριθμόν 1"!

Φίλοι και καλεσμένοι: η Juve δείχνει το δρόμο

"Αυτή η μπάλα θέλουμε να είναι ένα σύμβολο του παρελθόντος και ένα κίνητρο για το μέλλον", εξήγησε ο John Elkann μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο όπου ξεχώριζαν ο δήμαρχος της πόλης Sergio Chiamparino, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Giancarlo Abete ("η προσπάθεια της Juventus μπορεί να θεωρηθεί μια αυγή σημαντική ώστε και οι άλλοι σύλλογοι να ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση"), ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Luca Pancalli, ο πρόεδρος της Lega Antonio Matarrese ("αυτή τη φορά το campionato το κέρδισε η Juventus", είπε συγχαίροντας για την πρωτοβουλία δημιουργίας ιδιόκτητου σταδίου που η Juve πήρε πρώτη) και κάποιοι "αληθινοί φίλοι που δυο φορές το χρόνο είναι λιγότερο φίλοι, ο Galliani (αντιπρόεδρος της Milan) και ο Lotito (πρόεδρος της Lazio)", όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Giovanni Cobolli Gigli. Φυσικά, στο Lingotto ήταν η παλιά δόξα (αρχηγός εκείνης της ομάδας του '50) και παλιός πρόεδρος του συλλόγου, Giampiero Boniperti, o Franzo Grande Stevens, όλη η σημερινή Juventus και πολλές δόξες του παρελθόντος, από τον Francesco Morini στο Beppe Furino, από τον Massimo Mauro στον Fabrizio Ravanelli.
Ο capitano ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή που του έγινε με την παράδοση της μπάλας και υποσχέθηκε "ως το 2011 εγώ και οι συμπαίκτες μου να τη φυλάξουμε στο προπονητικό μας κέντρο. Και σίγουρα θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να έχουμε νέες επιτυχίες".

Ένα υποδειγματικό στάδιο για όλους

100 εκατ. ευρώ για ένα στάδιο με 40.200 θέσεις (και 120 σουίτες vip) που θα υψωθεί εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το παλιό "Delle Alpi" και θα αποκτήσει το όνομα ενός σπόνσορ που αναμένεται να επιλεγεί το Φεβρουάριο. Ο συνολικός χώρος της εγκατάστασης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 350.000 τ.μ., θα έχει εμπορικά καταστήματα, μπαρ και πολύ πράσινο (30.000 τ.μ.). Μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη για τον κατασκευαστή, τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε το γήπεδο να είναι έτοιμο τον Ιούνιο 2011. Η ομάδα (και εμείς) θα μπούμε μέσα για την αγωνιστική περίοδο 2011/12.

Blanc: ευχαριστούμε tifosi, Fiat, την πόλη, τους παίχτες
με πρώτο τον leader Ale Del Piero, τους προπονητές.
Προωθούμε ένα καινοτόμο σχέδιο οικονομικά υγιούς
ποδοσφαίρου υψηλότατα ανταγωνιστικού πανευρωπαϊκά


Ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Jean Claude Blanc, αφού σημείωσε πως για την δημιουργια του νέου σπιτιού της Juve δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός που έτσι θα αφιερωθεί στην ενίσχυση της ομάδας, ευχαρίστησε τους tifosi που συνέβαλαν ώστε η Juve να φτάσει εδώ, το Διοικητικό Συμβούλιο και το βασικό μέτοχο, την πόλη και τη δημοτική αρχή του Τορίνο και, φυσικά, τους παίχτες οι οποίοι πίστεψαν στο σχέδιο μας "οδηγημένοι από έναν πολύ μεγάλο leader, τον Alessandro Del Piero", το προπονητικό τιμ και όλους όσοι δουλεύουν στη Juventus.
Ο Blanc επέμεινε σε ένα ακόμα στοιχείο: ότι με το σχέδιο ανασυγκρότησής της, βασικό μέρος του οποίου είναι το νέο γήπεδο, η Juventus εισηγείται ένα καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης ανταγωνιστικού πανευρωπαϊκά ποδοσφαίρου το οποίο ταυτόχρονα να μπορεί να σταθεί οικονομικά: "η Juventus θέλει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά θέλει να επιβεβαιώσει και ένα στιβαρό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, που να είναι σε θέση να δίνει εγγυήσεις και για το μέλλον", είπε και αναφερόμενος στο νέο γήπεδο και τη δυνατότητα χρηματοδότησής του χωρίς να στερηθεί ο προϋπολογισμός της ομάδας, έκανε μνεία στο βασικό partner, την "Sportfive" "η οποία πίστεψε στο project μας παρέχοντας μας τις οικονομικές εγγυήσεις μέσω μιας συμφωνίας καινοτόμας και μακροχρόνιας".

Στόχος, να κερδίσουμε τίτλους πριν το 2011
Ο Ibra; Επέλεξε να φύγει, η Inter ήταν η μόνη που τον ζήτησε

(Update) Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα από την παρουσίαση στον "Sky", ο Blanc διαβεβαίωσε ότι η Juve θέλει να κερδίσει τίτλους ήδη πριν μπει στο νέο της γήπεδο ενώ αναφερόμενος στο ματς με την Inter τόνισε πως "η ομάδα θα προσέλθει στο San Siro με το Dna του νικητη". Σε ερώτηση για τον Ibrahimovic, ο Blanc επιβεβαίωσε όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος του συλλόγου Giovanni Cobolli Gigli, ότι προσπάθησε να τον πείσει να μείνει αλλά ήταν ο Σουηδός εκείνςο που επέμεινε να φύγει και αποκάλυψε ότι η Inter, "όσο περίεργο και αν ακούγεται, ήταν η μόνη ομάδα που ήρθε στη Juventus και τον ζήτησε. Δεν είχαμε την επιλογή να τον στείλουμε στη Barcelona ή τη Real Madrid ή τη Manchester United"...

Chiamparino: είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες επενδύσεις
αυτή την εποχή, βοηθούν την πόλη, απομακρύνουν τη βία

Ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της επένδυσης έκανε ο δήμαρχος της πόλης Sergio Chiamparino που δεν είναι bianconero και το είπε συμπαθητικά: "δεν κοιτάω πιά τα πολιτικά χρώματα (σ.σ. είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, παλιός κομμουνιστής), φανταστείτε τα ποδοσφαιρικά" ώστε στη συνέχεια να ευχαριστήσει τη Juventus "που σε μια στιγμή τόσο ευαίσθητη για την οικονομία θέλησε να προχωρήσει σε μια επένδυση αυτού του ειδους. Στο Τορίνο κάνει καλό να υπάρχουν αθλητικοί επενδυτές που να πιστεύουν σ' αυτή την πόλη. Για να μην αναφερθούμε στη σημασία της αξιοποίησης της ζώνης όπου δημιουργείται η εγκατάσταση. Το γήπεδο που θέλει να κατασκευάσει η Juventus μπορεί να συμβάλει και στη ρήξη με τις νευρώσεις, να απομακρύνει τη βία, να ξαναδώσει το ποδόσφαιρο στις οικογένειες".

Οι συντελεστές του σχεδίου

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο, εργάζεται μια πολυπληθής ομάδα με τους καλύτερους. Κατ' αρχήν, τους αρχιτέκτονες Hernando Suarez (Studio Shesa) και Gino Zavanella (Studio Gau) που σχεδίασαν την εγκατάσταση, τους μηχανικούς Francesco Ossola και Massimo Majowiecki, που είναι οι υπεύθυνοι των εργασιών. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης: ο αρχιτέκτονας Antonio De la Pierre, ο μηχανικός Marco Lazzerini, ο μηχανικός Renzo Zorzi, οι αρχιτέκτονες Eloy και Stefano Suarez. Το project management παρακολουθείται από την "AI Group" του Torino, υπεύθυνος της οποίας είναι ο πρόεδρος, μηχανικός Paolo Erbetta. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει σε δυο μεγάλες υπογραφές του ιταλικού stiling: Giugiaro Design και Pininfarina Extra. Τέλος, ο αρχιτέκτονας Alberto Rolla (Studio Rolla) ασχολήθηκε με τον εμπορικό χώρο και τα πολεοδομικά ζητήματα.
Και τώρα, όπως είπε ο πρόεδρος, "η γιορτή ξεκίνησε"!

Πηγή: Juventus.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: