Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Tanti auguri, Momo!

Δύσκολο να θυμηθείς ότι ο γεννημένος σαν σήμερα, 22 Ιανουαρίου 1985, Mohamed Lamine Sissoko παίζει στη Juventus μόλις ένα χρόνο έτσι που έγινε βασικός πυλώνας της ομάδας και αγαπητός των tifosi.
O Sissoko έκανε το ντεμπούτο του στο 66ο λεπτό του ματς Juventus-Cagliari 1-1 (3 Φεβρουαρίου 2008) αντικαθιστώντας τον Tiago. Στο επόμενο ματς, στο Udine όπου η Juve κέρδισε 2-1, μπήκε στα 4 τελευταία λεπτά στη θέση του Camoranesi και στο μεθεπόμενο (1-0 τη Roma) αντικατέστησε τον Trezeguet στο 67'... Το πρώτο του 90λεπτο ήρθε στο ματς σκάνδαλο Reggina-Juventus 2-1, εκεί όπου ο διαιτητής Dondarini αρνήθηκε δυο πέναλτυ στη Juventus και έδωσε ένα -στις καθυστερήσεις...- στους γηπεδούχους μετά από επέμβαση του Sissoko που ήταν ελαφρώς τραβηγμένο να θεωρηθεί πέναλτυ... Ο διεθνής από το Μαλί είχε χάσει και δυο ευκαιρίες, έδωσε μάχες πολλές και έδειξε ότι είναι παίχτης για Juve.

Usher, αγαπημένος του τραγουδιστής, εδώ με τη Shakira και τον Stevie Wonder τραγουδούν για τον Obama

Παιδί πολυμελούς οικογένειας -έχει 14 αδέρφια, δυο απ' τα οποία παίζουν ποδόσφαιρο στην Paris Saint German και στη Valencia- ο Momo είναι πτυχιούχος οικονομικών, παντρεμένος με τη Sokona και μπαμπάς της Aicha. Αν και θα μπορούσε να παίξει στην Εθνική Γαλλίας, την Εθνική της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο ίδιος επέλεξε να αγωνιστεί στην Εθνική του Μαλί, χώρα καταγωγής των γονιών του στην οποία αφιερώνει χρόνο και χρήμα: έχει δημιουργήσει υποδομές που απευθύνονται σε παιδάκια τα οποία μπορούν να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν ποδόσφαιρο.
Μακριά απ' τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, μοιράζεται το χρόνο του με την οικογένειά του. Του αρέσει η μουσική, κυρίως το r'n'b και η μουσική του Μαλί αλλά δεν λέει όχι σε ένα καλό βιβλίo ή μια ταινία. Από γαστρονομία, αγαπημένο του πιάτο είναι το Tiebe, ένα παραδοσιακό πιάτο με βάση το ρύζι και το μοσχάρι. Όσον αφορά τα άλλα αθλήματα, είναι φαν του Nba και αγαπημένος του πρωταθλητής είναι ο Coby Briant.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει κατακτήσει ήδη ενα Κύπελλο Uefa (το 2004 με τη Valencia), 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2003/04, πάντα με τη Valencia), 2 Ευρωπαϊκά Super Cup (2004 με τον Ranieri στο τιμόνι της Valencia και 2005 με τη Liverpool), ένα Κύπελλο Αγγλίας (2006) και ένα Community Shield (2006) με τη Liverpool. Τι ονειρεύεται; Κατ' αρχήν το Champions League αλλά και το scudetto με τη Juventus. Μακάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: