Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

18 Μαϊου 1977 η Juventus γίνεται η μοναδική ιταλική ομάδα που, παίζοντας μόνον με Ιταλούς κέρδισε ένα διεθνές τρόπαιο: το πρώτο της Uefa


Το γκολ του Bettega στο 7' άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του Κυπέλλου μετά το 1-0 του πρώτου ματς στο Τορίνο

Ήταν 1977 και ο Trapattoni οδηγούσε τη Juventus στο 17ο scudetto και στην κατάκτηση του πρώτου διεθνούς τροπαίου αφού τα χρόνια της παντοκρατορίας της, οι αργεντίνοι σταρ της ομάδας δεν έδειχναν διατεθειμένοι να κουραστούν καλοκαίρι και έτσι η Juve δεν κατόρθωσε ποτέ να σηκώσει το Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης...
H Juventus εκείνης της σεζόν είναι η μοναδική ιταλική ομάδα που κέρδισε ποτέ οποιοδήποτε διεθνές τρόπαιο έχοντας αποκλειστικά και μόνον Ιταλούς στη σύνθεσή της: Dino Zoff, Antonello Cuccureddu, Claudio Gentile, Beppe Furino, Francesco Morini, Gaetano Scirea, Franco Causio, Marco Tardelli, Roberto Boninsegna (από το 59' ο Luciano Spinosi), Romeo Bennetti, Roberto Bettega είναι η σύνθεση της ομάδας που υπερασπίστηκε στον "San Mames" του Μπιλμπάο το 1-0 του πρώτου ματς (γκολ του Tardelli) και σήκωσε το Κύπελλο ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 7' με φοβερή κεφαλιά του Bettega ανάμεσα σε δυο αμυντικούς από καταπληκτική σέντρα του Tardelli! Και τούτο παρ' ότι ισοφαρίστηκε μόλις στο 12', από τον Irureta και είδε τους Βάσκους να γράφουν το 2-1 στο 78' με τον Carlos... Τα τελευταία 12' ήταν Κόλαση (το βίντεο εδώ) αλλά έφεραν το Κύπελλο Uefa στο Τορίνο -η Juventus γινόταν η πρώτη ιταλική ομάδα που το κατακτούσε μετά από χρόνια αγγλογερμανικής (και ολίγον ολλανδικής) κυριαρχίας.

Πώς έφτασε η ομάδα στον τελικό


(Update) Μια ένδοξη πορεία και ένας διπλός τελικός βαμμένος με τα χρώματά μας

Για να φτάσει στον διπλό τελικό κατά των Βάσκων, η Juventus πέτυχε 7 νίκες και γνώρισε 3 ήττες, αποκλείοντας κατά σειρά:
  • την Manchester City: ήττα με 1-0 εκτός έδρας, νίκη με 2-0 εντός (τα γκολ ο Scirea και ο Boninsegna)
  • την Manchester United: ήττα με 1-0 εκτός, νίκη με 3-0 εντός (2 γκολ ο Boninsegna και 1 ο Benetti)
  • την Shakhtar Donetsk: 3-0 εντός (με γκολ των Bettega, Boninsegna, Tardelli) και ήττα με 1-0 εκτός
  • το Μαγδεμβούργο: 3-1 εκτός, 1-0 εντός με γκολ, αντίστοιχα των Cuccureddu, Benetti, Boninsegna και πάλι Cuccureddu
  • την ΑΕΚ της Αθήνας: 4-1 εντός και 1-0 εκτός με γκολ, αντίστοιχα, των Cuccureddu, Bettega (2), Causio και Bettega
Πρώτοι σκόρερ της Juventus στη διοργάνωση, ο Roberto Bettega και ο Roberto Boninsegna (από 5 γκολ) με δεύτερο τον Antonello Cuccureddu (3 γκολ). Από δυο γκολ είχαν σημειώσει ο Marco Tardelli και ο Romeo Bennetti.

Πηγή: JuWorld.Net, Uefa.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: