Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Πριν 67 χρόνια η Juventus σήκωνε το 2ο της Κύπελλο, με καθοριστικό παίχτη τον μοναδικό Αλβανό που έπαιξε στις τάξεις της

Σαν σήμερα πριν από 67 ολόκληρα χρόνια, στις 28 Ιουνίου 1942, η Juventus σήκωνε το 2ο Κύπελλο Ιταλίας της ιστορίας της νικώντας (στη ρεβάνς του 1-1 του Μιλάνο) τη Milan με ένα χορταστικό 4-1. Τα 3 από τα 4 γκολ σημείωσε ο μοναδικός Αλβανός παίχτης που αγωνίστηκε ως τώρα στη Juve, ο 26χρονος Riza Lushta -το 4ο γκολ (δεύτερο στη σειρά), σημείωσε ένας μεγάλος: ο Sentimenti III με πέναλτυ.
"Τι μέρα και εκείνη!", θυμόταν χρόνια μετά ο Lushta. "Έπαιζα έξω αριστερά αλλά δεν περιοριζόμουν να τρέχω κατεβάζοντας τη μπάλα. Είχα καλή αίσθηση του γκολ που βελτιώθηκε έχοντας δίπλα μου παίχτες σαν τους Meazza, Borel, Sentimenti III και Locatelli. Και ακόμα πριν, Gabetto και Colaussi. Με την άμυνα που είχαμε, ήταν λογικό να τα δίνουμε όλα στην επίθεση -ο Parola ήταν εξαιρετικός"...

Πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου με 8 γκολ

Έκτος σκόρερ, με 16 γκολ, εκείνου του campionato (το οποίο είχε κερδίσει η Roma με τη Juve 6η, τη Milan 10η και την Inter 12η), ο μικροκαμωμένος Lushta (φόραγε νούμερο 36!) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης του Κυπέλλου με 8 γκολ. Με εξαίρεση την ισοπαλία στον πρώτο τελικό, μέχρι τότε η Juventus είχε γνωρίσει μόνο νίκες με πρωταγωνιστή τον συμπαθέστατο στους φιλάθλους Lushta: 5-0 την Pro Patria (με τρία γκολ δικά του), 2-1 τη Genoa (με άλλα δυο του Lushta), 1-0 την Padova και 4-1 τη Modena.

Με τις συστάσεις του Borel II

Όπως αφηγείται ο ίδιος ο Lushta, στη Juventus έφτασε σχεδόν κατά τύχη: τον Μάιο του 1940, όταν αγωνιζόταν με τη Bari, είχε βάλει το πρώτο από τα δυο γκολ με τα οποία η ομάδα του είχε νικήσει 2-1 τη Juventus [1], 3η σε εκείνο το πρωτάθλημα. "Ο "Farfallino" Borel (σ.σ. ο Felice Placido Borel II, κατοπινός συμπαίκτης του) εκείνη τη μέρα ήταν στην εξέδρα και με παρακολούθησε προσεχτικά, λέγοντας στη συνέχεια τα καλύτερα για την απόκτησή μου. Με ήθελαν και η Venezia με τη Fiorentina αλλά πέτυχε να με πάρει ο τότε πρόεδρος, ο κόμης De La Forest".

56 γκολ σε 95 ματς, για τα 3 ευχαριστούν οι... granata!

Και γενικά, στα 4 χρόνια που έμεινε στη Juventus (1940-1944) ο Lushta -που υποστηριζε ότι στην πραγματικότητα ήταν Γιουγκοσλάβος, γεννημένος στη Mitroca (στο Κόσσοβο) αλλά μεγάλωσε στην Αλβανία- σημείωσε 56 γκολ σε 95 ματς: ένας διόλου ευκαταφρόνητος μέσος όρος 0,59 γκολ ανά ματς. Μάλιστα 3 από τα γκολ του θα τα θυμούνται, με ευχαρίστηση, και οι granata αφού τα έβαλε την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1942/43 κατά της Livorno [2] επιτρέποντας έτσι στην Torino να φτάσει την κορυφή και τελικά να κατακτήσει, με ένα βαθμό διαφορά, το 2ο της scudetto -η Juventus τερμάρισε 3η πίσω από τη Livorno και ο Lushta 4ος σκόρερ με 17 γκολ, δυο λιγότερα από τον μεγάλο Sentimenti III.

[1] Η έμπρακτη συγγνώμη του ήρθε τρία χρόνια μετά όταν έβαλε 2 από τα 5 γκολ της Juventus σε ένα 5-0 επί της Bari...
[2] Το ματς με τη Livorno έγινε στις 21 Μαρτίου 1943 και ο Lushta σκόραρε στο 22', στο 60' και στο 65'.

Πηγές: JUWorld.Net, Il pallone racconta, MyJuve.it (η φωτογραφία), "Juventus: record, campioni e imprese della Vecchia Signora" (a cura di Paolo Rossi, Federica Furino)

Δεν υπάρχουν σχόλια: