Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ajax και Fulham ή Shakhtar στο δρόμο της Juventus προς τον τελικό του Europa League

Ένα παλιό γνώριμο θα συναντήσει η Juventus στους "32" του Europa League: τον Ajax με τον οποίο έχει μόνο προκρίσεις (αν εξαιρέσουμε ένα χαμένο τελικό το 1973). Κερδίζοντας την πρόκριση, στο γύρο των "16" η Juventus έχει κληρωθεί να αγωνιστεί με τον νικητή της αναμέτρησης Fulham-Shakhtar. Με τους Άγγλους δεν υπάρχει καμιά προϊστορία ενώ τη Shakhtar, περυσινή νικήτρια του Europa League, η Juve τη συνάντησε μια φορά, πάλι στους "16" του Κυπέλλου Uefa 1976/77 -όταν κέρδισε το Κύπελλο...- οπότε η ομάδα του Trapattoni είχε προκριθεί νικώντας 3-0 στο Τορίνο (γκολ των Bettega, Boninsegna, Tardelli) και χάνοντας 1-0 στην Ουκρανία.

Οι προκρίσεις των bianconeri σε βάρος των oranje

O Zidane καθίζει όλη την άμυνα, και τον τερματοφύλακα, και γράφει το 4-1...

Με τον Ajax η Juventus έχει παίξει 10 παιχνίδια και έχει 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.
  • Η πρώτη συνάντηση με τους Ολλανδούς έγινε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1973, την εποχή του πολύ μεγάλου Ajax: η Juve έχασε με 1-0 στις 30 Μαϊου (εδώ, και βίντεο). Το γκολ, ο Rep στο 3'...
  • Η δεύτερη συνάντηση έγινε τη σεζόν 1974/75, στους "16" του Κυπέλλου Uefa: η Juventus προκρίθηκε νικώντας 1-0 στο Τορίνο (Damiani στο 19') και χάνοντας 2-1 στη ρεβάνς στο Άμστερντάμ. Το χρυσό γκολ της πρόκρισης πάλι από τον Damiani που, με πέναλτυ, έγραψε στο 66' το προσωρινό 1-1 -το δεύτερο γκολ των Ολλανδών μπήκε στο 90'...
  • Νέα συνάντηση, και πρόκριση, το 1977/78 στα προημιτελικά του Κυπελλου Πρωταθλητριών. Το πρώτο ματς στο Άμεστερντάμ έληξε 1-1 με τον Causio να σημειώνει το χρυσό γκολ στο 90' (είχε ανοίξει το σκορ ο Van Dord στο 86'). Η ρεβάνς στο Τορίνο ξεκίνησε με γκολ του Tardelli στο 21' αλλά οι Ολλανδοί ισοφάρισαν στο 75'. Η Juve προκρίθηκε στα πέναλτυ: 3-0.
  • Στις 22 Μαϊου 1996, στη Ρώμη, ήρθε η επόμενη συνάντηση: ο περίφημος τελικός του Champions League που έληξε 1-1 και τελικά κέρδισε η Juventus στα πέναλτυ (αναλυτικά και με βίντεο, εδώ).
  • Στα ημιτελικά του Champions League της σεζόν 1996/97 ξανασυνταντήθηκαν οι δρόμοι των δυο ομάδων: η Juve κέρδισε 2-1 το πρώτο ματς στην Ολλανδία (με γκολ των Amoruso και Vieri) και καθάρισε την πρόκριση στο Τορίνο με ένα πλούσιο 4-1: Lombardo, Vieri, Amoruso και Zidane οι σκόρερ.
  • Η τελευταία, χρονικά, συνάντηση των δυο ήρθε τη σεζχόν 2004/05 στους Ομίλους του Champions League και σημαδεύτηκε από δυο νίκες της Juventus: 1-0 στην Ολλανδία με τον Nedved, 1-0 και στο Τορίνο με τον Zalayeta.
Φεβρουάριο και Μάρτιο τα ματς

Με τον Ajax, το πρώτο ματς θα γίνει στο Άμστερνταμ στις 18 Φεβρουαρίου και η ρεβάνς στο Τορίνο στις 25 Φερβρουαρίου (οι ημερομηνίες είναι ακόμα ενδεικτικές, αναμένεται η αποσαφήνιση). Η διπλή αναμέτρηση στους "16", με Fulham ή Shakhtar Donetsk, γίνεται τον Μάρτιο (11 και 18).
Secco: ήρεμοι για την κλήρωση, θα αγωνιστούμε
με τη θέληση που θα είχαμε στο Champions League
Δεν αγοράζουμε παίχτες τον Ιανουάριο

(Update 2) "Αποδεχόμαστε την κλήρωση με ηρεμία", δήλωσε από την Ελβετία, όπου εκπροσώπησε τη Juventus στην κλήρωση ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου Alessio Secco. "Κοιτώντας τον κατάλογο με όλες τις πιθανές αντιπάλους, ήταν δύσκολο να βρούμε ομάδες καλύτερες ή χειρότερες. Υπήρχαν μερικές με σπουδαία παράδοση, άλλες που πήγαν καλά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Βγήκε ο Ajax, αποδεχόμαστε με ηρεμία αυτή τη διπλή αναμέτρηση. Με τα σωστά κίνητρα και βάζοντας στον αγωνιστικό χώρο τις αρετές της, η Juventus θα παίξει την τύχη της. Ελπίζουμε ότι και η ευχάριστη ανάμνηση της νίκης του Champions League το 1996 στη Ρώμη θα μπορέσει να μας βοηθήσει. Από παράδοση, ο Ajax ξεφουρνίζει τόσους παίχτες και έχει πολλές εναλλακτικές, γνωρίζουμε την αξία αυτής της ομάδας και το γεγονός ότι θα αγωνιστούμε εναντίον της θα μας κάνει να μεγαλώσουμε τη γνώση μας. Σε κάθε περίπτωση, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το Europa League με την ίδια θέληση που θα βάζαμε και στο Champions League", κατέληξε ο Secco.
Ο Ajax είναι 3ος στο ολλανδικό πρωτάθλημα, 9 βαθμούς πίσω από την Twente και 7 από την PSV Eindhoven. Προπονητής του ο Martin Jol που αντιμετώπισε προ διετίας στο Emirates Cup τη Juve του Ranieri ως προπονητής του Αμβούργου και κέρδισε 3-0 (εδώ και βίντεο) παρ' ότι οι bianconeri θα άξιζαν την ισοπαλία. Βασικός παίχτης της ομάδας ο Ουρουγουανός Suarez.
O αθλητικός διευθυντής της Juventus επανέλαβε την εμπιστοσύνη του συλλόγου στον Ferrara, εξέφρασε τη χαρά του για την εμφάνιση των Agnelli στο Vinovo ("ποτέ δεν μας έλειψαν") και τόνισε ότι ο σύλλογος παραμένει στη θέση που είχε, ότι τον Ιανουάριο δεν θα κάνει αγορές, ίσως απλώς να δώσει κάποιους παίχτες. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και όσον αφορά στον Camoranesi αφού η κατάστασή του είναι πολύ λιγότερο αρνητική απ' όσο φάνηκε αρχικά.

Pessotto: σύλλογος μοντέλο για τους νέους
Το Europa League δεν πρέπει να υποτιμηθεί

(Update 3) O Gianluca Pessotto έπαιζε σε εκείνον τον τελικό της 22ας Μαϊου 1996 κατά του Ajax (έβαλε το δεύτερο πέναλτυ, το πρώτο το έβαλε ο Ferrara) και δείχνει το σεβασμό του στον Ajax: "είναι αντίπαλος με κύρος που αγωνίζεται σε ένα σπουδαίο στάδιο. Δουλεέυει για να ξαναγίνει μεγάλος", είπε επισημαίνοντας ότι ο Ajax "ήταν πάντα ένας σύλλογος μοντέλο για τη διαχείριση των νέων. Το Europa League είναι ένας στόχος που η Juventus δεν πρέπει να υποτιμήσει".
Η υπόλοιπη κλήρωση

(Update) Η μοναδική (εκτός από τη Juventus) ιταλική ομάδα που έμεινε στη διοργάνωση, μετά τον αποκλεισμό της Genoa και της Lazio, η Roma, κληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό και, προκρινόμενη, στους "16" με τη νικήτρια Standard-Salzburg... Αναλυτικά, για τους "32" κληρώθηκαν:
  1. FC Rubin Kazan (RUS) v Hapoel Tel-Aviv FC (ISR)
  2. Athletic Club (ESP) v RSC Anderlecht (BEL)
  3. FC København (DEN) v Olympique de Marseille (FRA)
  4. Panathinaikos FC (GRE) v AS Roma (ITA)
  5. Club Atlético de Madrid (ESP) v Galatasaray AŞ (TUR)
  6. AFC Ajax (NED) v Juventus (ITA)
  7. Club Brugge KV (BEL) v Valencia CF (ESP)
  8. Fulham FC (ENG) v FC Shakhtar Donetsk (UKR)
  9. Liverpool FC (ENG) v FC Unirea Urziceni (ROU)
  10. Hamburger SV (GER) v PSV Eindhoven (NED)
  11. Villarreal CF (ESP) v VfL Wolfsburg (GER)
  12. R. Standard de Liège (BEL) v FC Salzburg (AUT)
  13. FC Twente (NED) v Werder Bremen (GER)
  14. LOSC Lille Métropole (FRA) v Fenerbahçe SK (TUR)
  15. Everton (ENG) v Sporting Clube de Portugal (POR)
  16. Hertha BSC Berlin (GER) v SL Benfica (POR)
Για τη φάση των "16"
  • Νικητής του παιχνιδιού 10 v Νικητή του παιχνιδιού 2
  • Νικητή του παιχνιδιού 1 v Νικητή του παιχνιδιού 11
  • Νικητή του παιχνιδιού 5 v Νικητή του παιχνιδιού 15
  • Νικητή του παιχνιδιού 16 v Νικητή του παιχνιδιού 3
  • Νικητή του παιχνιδιού 4 v Νικητή του παιχνιδιού 12
  • Νικητή του παιχνιδιού 14 v Νικητή του παιχνιδιού 9
  • Νικητή του παιχνιδιού 6 v Νικητή του παιχνιδιού 8
  • Νικητή του παιχνιδιού 7 v Νικητή του παιχνιδιού 13
Η ιστορία της Juventus στο Κύπελλο Εκθέσεων και στο Uefa, που το κατέκτησε 3 φορές, εδώ.

Πηγές: uefa.com, JuWorld.net

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aparaithth h katakthsh tou europa league!einai europaikos titlos kai mhn dianohthoun na ton snomparoun!xairomai pou tuxame me mia toso istorikh omada (pou sumpatho idiaiteros parepiptontos)!ektos ths liverpool den nomizo na uparxei omada pou na poume oti htan kakh klirosi1
Y.Γ ancelloti ksepatose tous!
dimitri thess

Un Gobbo ad Atene είπε...

Ιστορική και απολύτως στα μέτρα μας: 3-1 εντός έδρας από την ...Anderlecht έχασε χθες.