Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η σκυτάλη των Boniperti

Made in Boniperti. Η οικογένεια με καταγωγή απ' το Barengo θα μπορούσε να διεκδικήσει πλέον ένα σήμα. Τελευταίο "προϊόν" ο 18χρονος Filippo, που μόλις κλήθηκε στην Εθνική Under 19 απ' τον Massimo Piscedda. Αφού πρώτα, πέρυσι τον Μάρτιο, ο εγγονός του "μεγάλου Giampiero" και γιός του Giampaolo Boniperti II (ήταν στην ομάδα του '79-80 πριν πάει στον Καναδά με τους Toronto Blizzard), δόθηκε δανεικός από την Berretti στην Primavera για το ματς με τη Modena και έβαλε και τα τρία γκολ: είναι στο Dna. Άλλωστε ξανάβαλε γκολ και τις προάλλες, στο ματς Κυπέλλου με τη Genoa.

"Στον αγωνιστικό χώρο,
εκεί πρέπει να δείξεις την αξία σου"


Κρίμα που ο παππούς το ταλεντάκι μπορεί να το απολαύσει μόνο στο θεματικό κανάλι της Juve. Πρώτος σκόρερ το 1947-48 (27 από τα 178 γκολ στη Serie A), capitano bianconero και της Εθνικής, μετά πρόεδρος και πάντα με πολλά scudetti, ο Boniperti I ήταν πάντα υποδειγματικός: "κάποιες φορές το χρόνο πάω να τον δω αυτοπροσώπως αλλά δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν, πρώτα απ' όλα τον ίδιο, τον προπονητή, τους φιλάθλους, και των δυο ομάδων...", λέει. Στην οικογένεια σέβονται τους κανόνες και το εξηγεί ο ίδιος ο Filippo: "για τους δικούς μου, για μένα, μετράει μόνο ο αγωνιστικός χώρος, εκεί πρέπει να δείξεις την αξία σου".
Συμβουλές από τον πρόεδρο; "Δίνω κάποιες, κυρίως για να ξέρει να αμύνεται". "Και εγώ τις ακούω. Αν τον θυμάστε ακόμα, κάτι καλό θα έκανε", χαμογελά ο μικρός. "Το είδα αμέσως ότι είχε στόφα, στην αυλή του σπιτιού μου, ακούμπαγε τη μπάλα και με τα δυο πόδια, τη χάιδευε, αν κάποιος έχει παίξει μπάλα, καταλαβαίνει..." Από εκείνη τη μέρα στον πράσινο λόφο απ' όπου ο Boniperti I απολαμβάνει τον Πάδο, για τον Filippo πέρασαν 12 χρόνια, όλοι in bianconero. Ένας πρώην παίχτης της Torino, o Ferri, βλέποντας τον να ντριμπλάρει τους Pulcini (νεοσσούς) του θέλησε να τον κάνει granata, δεν ήξερε ότι είχε να κάνει με έναν Boniperti.
Τι είναι ο Toro για τη δυναστεία των Boniperti; "Μια ομάδα για να τη νικάς και να τη σέβεσαι" απαντά Filippo, καθισμένος δίπλα στον παππού Giampiero που θυμάται: "εγώ τον είδα τον Grande Toro, ήταν πραγματικά Μεγάλος".

"Να κάνει ό,τι λέει ο προπονητής του
και να μη μιλάει στους δημοσιογράφους"

Σχολείο και μπάλα για διασκέδαση, με συνεχή προπόνηση είναι η ζωή του νέου azzurrino που τον παππού τον έχει δει σε μερικά κομμάτια παιχνιδιού. Και πώς το κρίνει; "Ήταν καλός, τεχνικός και τσαμπουκάς, με αρκετό σεβασμό στους αντιπάλους". "Αρκετό;". "Ίσως λίγο σκληρός". "Αν έβλεπες τι κοφτήρια μέσοι υπήρχαν, παρατηρεί ο Boniperti I επισημαίνοντας πως "τα χτυπήματα πρέπει να τα αποφεύγεις, εγώ είχα σύστημα για να υπερασπίζομαι ρα καλάμια".
"Τι διδάσκεται στον διάδοχό σας;". "Να κάνει ό,τι του λέει ο προπονητής του και να μη μιλά με τους δημοσιογράφους"...

O μεγάλος Boniperti με τον Platini: συνδυασμός και γκολ στη γιορτή για τα 109 χρόνια της ομάδας

Πηγή: La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: