Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Roberto Bettega: για μένα το ποδόσφαιρο είναι η Juventus, αυτή είναι η ισχύς μου και το ελάττωμά μου...

"Ερμήνευσα πάντα τη Juve ως την πραγματοποίηση κάποιων ονείρων μου. Όταν το 2007 που έφυγα είχα σκεφθεί διαφορετικά, αν για μένα το ποδόσφαιρο ήταν κάτι διαφορετικό από τη Juve (συγχωρέστε μου που το λέω, δεν είναι ρητορεία και το ξέρετε καλά), προφανώς θα είχα βγει στην αγορά. Αλλά γιατί θα έπρεπε να βγω από τον κόσμο μου όπου έζησα 40 χρόνια; Αυτή, μακάρι, είναι η δύναμή μου και το ελάττωμά μου: το γνωρίζετε, για μένα ποδόσφαιρο είναι η Juve, δεν βλέπω, δεν ξέρω και δεν γνωρίζω άλλες εναλλακτικές": σε αυτή τη φράση του Roberto Bettega (απάντηση στο ερώτημα: αν πίστευε ότι θα επανερχόταν) μπορεί να συνοψισθεί η έναρξη της νέας, τέταρτης, περιπέτειάς του in bianconero που σήμερα παρουσιάστηκε επίσημα στους δημοσιογράφους. "Είναι η τέταρτη φορά που ξεκινώ μια περιπέτεια με τη Juventus, αλλά η σχέση μου δεν διακόπηκε ποτέ. Είναι μια σημαντική στιγμή και με ικανοποιεί πάρα πολύ που σκέφτηκαν εμένα. Θα δώσω ό,τι μπορώ και ελπίζω να είναι αρκετό για να έρθουν τα αποτελέσματα".

O Bettega θύμισε στους δημοσιογράφους ότι ποτέ δεν του άρεσαν τα πολλά λόγια. "Προτιμώ να δρω παρά να μιλώ και ελπίζω ότι θα με συγχωρέσετε αν εξακολουθήσω να λειτουργώ έτσι γιατί δεν είμαι ικανός να αλλάξω", είπε για να τονίσει πως "πιστεύω" του είναι πως "αν λειτουργούμε για το καλό της Juve, λειτουργώ καλά για μένα, για τον Jean-Claude, για όλους μας, για τους φιλάθλους μας και θα επιτρέψω σε σας να μας επικρίνετε λίγο λιγότερο", συμπλήρωσε γελώντας.
Ο Bettega διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης ότι έχει συναίσθηση των δυσκολιών "αλλά αν κάποιος έκανε πίσω μπροστά στις ενδεχόμενες ευθύνες, δεν θα ακολουθούσε ποτέ αυτό το άθλημα, δεν θα έκανε ποτέ αυτή τη ζωή", είπε επισημαίνοντας ότι είναι συγκινημένος και ότι αυτή ήταν η ζωή του για 35 χρόνια. Και αφού τόνισε ότι πάντα πίστευε στο ομαδικό, στο συλλογικό παιχνίδι, είπε ότι στην απόφασή του έπαιξε ρόλο και "η πεποίθησή μου ότι η Juve του τελευταίου καιρού δεν είναι η αληθινή: η πραγματική Juve είναι εκείνη προ διμήνου. Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη και αν μας δώσετε τον αναγκαίο χρόνο, θα ξανασηκωθούμε", πρόσθεσε.

Εμείς ξεκινήσαμε την ιστορία κατακτώντας
το Κύπελλο Uefa. Γιατί να μην προσπαθήσουμε,
λοιπόν, να ξαναξεκινήσουμε ξανακατακτώντας το;

Τονίζοντας ότι είναι κοινή η πίστη στη δουλειά όλων, από τη διοίκηση ως τους παίχτες και τον Ferrara, ο Bettega σημείωσε ότι "η δική μου δουλειά είναι να προσπαθήσω, με τη βοήθεια όλων, το ταχύτερο δυνατόν να δώσω τη συμβολή μου ώστε αυτή η μηχανή να ξαναξεκινήσει. Να ξαναξεκινήσει γιατί δεν είναι σταματημένη: είναι 3η στη βαθμολογία, βέβαια είναι έξω από το Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά την ιστορία της Juve, συγχωρέστε με, την ξεκινήσαμε κατά κάποιο τρόπο εμείς κερδίζοντας το Κύπελλο Uefa, το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της Juve. Δεν θα υπήρχε τίποτα το άσχημο να πάμε να προσπαθήσουμε να την ξανακερδίσουμε, γιατί όχι;", είπε για να προσθέσει: "επομένως, δεν υπάρχει μόνον ένας στόχος αλλά πολλοί και πρέπει να δουλέψουμε για όλους".
Ήρθα να κοιτάξω στο μέλλον, όχι πίσω αλλά,
από σεβασμό σε εκείνα τα παιδιά που προπονούνται
εκεί έξω, λέω ότι τα scudetti τα κέρδισαν στο γήπεδο

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που αντιμετώπισε ο Bettega ήταν "για αυτό που συνέβη το 2006 και το οποίο δεν έχει ποτέ σχολιάσει ως τώρα": "η θέλησή μου να μην μιλήσω, να μην εμφανισθώ, δεν συνδέεται με ό,τι συνέβη πριν από τρία χρόνια ούτε με ό,τι συνέβη πριν από δυο χρόνια αλλά με μια ορθότητα και μια εντιμότητα που πιστεύω ότι θα πρέπει να μου αναγνωρίσετε ότι ήταν πάντα χαρακτηριστικό μου", είπε. Και αφού τόνισε ότι έτσι θα πορευθεί (και, χαμογελώντας και κοιτώντας τονBlanc, διαμήνυσε πως "αν μας εκνευρίσετε, φυσικά θα κάνουμε να μας ακούσετε") πρόσθεσε: "έκανα μια επιλογή τότε και μοιράζομαι, πιστεύω, μια επιλογή τώρα: να πάμε μπροστά, να κοιτάξουμε το μέλλον και να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε αυτό που είναι το dna, μια ιστορία που η ζωή μου δίδαξε, ότι εμείς έχουμε ένα στόχο, να είμαστε πρωταγωνιστές και ει δυνατίν νικητές και επομένως, αφήστε με να μην κοιτάζω πίσω αλλά να κοιτάζω μπροστά. Γιατί τώρα, ο στόχος της Juve είναι να κοιτάζει μπροστά και σε αυτόν νιώθω να εμπλέκομαι" είπε. Για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "δεν απαρνιέμαι απολύτως τίποτα. Και για λόγους σεβασμού μιας σημαντικής μερίδας των παιδιών που προπονούνται εκεί έξω, εκείνα τα παιδιά πιστεύω ότι τα scudetti τα κέρδισαν στο γήπεδο. Και αναφέρομαι στον Buffon, στον Del Piero, στον Cannavaro, στον Ibrahimovic, στον Trezeguet, στον Camoranesi. Αλλά έγινε, θα δούμε τι θα γίνει... Εγώ σήμερα κοιτάζω υποχρεωτικά στο μέλλον. Θέλω και πρέπει, κλήθηκα για να κοιτάζω στο μέλλον και όχι στο παρελθόν", είπε...
Και όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο John Elkann κατά της τότε διοίκησης, αφού σημείωσε ότι δεν θυμάται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν, τόνισε ότι "τις συμμερίζεται". "Πιστεύω ότι ήταν υποχρέωση του βασικού μετόχου να εκφράσει ένα μήνυμα" ...


"Η ιστορία μου με τη Juventus δεν διακόπηκε ποτέ. Υπάρχει μια συναισθηματική σχέση που δεν ξαναξεκινάει αλλά συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια", είπε ο Bettega θυμίζοντας ότι στα εννιά του έπαιρνε το δελτίο στους "νεοσσούς" (Pulcini)... Ο Bettega αναφέρθηκε με ικανοποίηση και στην επίσκεψη των John Elkann και Andrea Agnelli σημειώνοντάς τη ως δείγμα της συνέχεια του ενδιαφέροντος της Οικογένειας. Και αφού απάντησε πως "κανείς δεν είναι αιώνιος" και θύμισε ότι η Juventus γεννήθηκε πριν τους Agnelli ή ότι του ίδιου του λείπει ο avvocato Chiusano, τόνισε ότι είναι "ιδιαίτερη χαρά και κίνητρο να έχεις δουλέψει με αυτούς τους ανθρώπους: επομένως δεν αλλάζει το feeling και η θέληση με τους διαδόχους".

Σημαντικότατη η υποστήριξη των φιλάθλων

Με τον Ciro αγκαλιαστήκαμε χωρίς λόγια...
Ο Alessandro Del Piero δεν είναι πρόβλημα!

"Για μας είναι σημαντικότατη η πλήρης υποστήριξη των φιλάθλων μας", τόνισε ο Bettega επισημαίνοντας ότι "οι ποδοσφαιριστές μας αποδέχονται την κριτική αλλά στο τέλος του παιχνιδιού, εφόσον έχεις παίξει άσχημα". Σε αυτό το πνεύμα, θύμισε ότι οι φίλαθλοι είναι συστατικό μέρος της ομάδας "και είναι ανάγκη και αυτοί να πιστέψουν και να μας είναι κοντά. Για όλους μας ο στόχος είναι κοινός", τόνισε.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με τον Ciro Ferrara και αφού τόνισε ότι όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο ίδιος ήρθε να βοηθήσει, σημείωσε ότι στον αθλητισμό για να είναι ουσιαστική η συμβολή "πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να εκφράζουμε και να αντιπαραθέτουμε τις ιδέες μας" για να καταλήξει λέγοντας ότι "με τον Ciro θα έλεγα ότι το σημαντικότερο ήταν το αγκάλιασμα χωρίς λόγια"...
Στη συνέχεια, του τέθηκε το ερώτημα κατα πόσο ο Del Piero αποτελεί ένα πρόβλημα για τη Juventus: "δεν πιστεύω ειλικρινά ότι ένας παίχτης σαν τον Alessandro (Del Piero) ότι μπορεί να είναι πρόβλημα για τη Juventus. Θα ήταν έλλειψη σεβασμού απέναντί του για ό,τι έκανε, ό,τι κάνει και ό,τι θα κάνει. Δεν σκέφτομαι με κανέναν τρόπο ότι μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα ούτε για μένα , ούτε για τον Ciro ούτε για τη Juve", τόνισε το Νο 2 του συλλόγου για τον capitano.

Στο ίδιο πλαίσιο, ρωτήθηκε για την προσαρμογή του Diego ή του F.Melo και τι λύσει υπάρχει και μιας και ο ίδιος ο δημοσιογράφος του θύμισε τους Platini και Henry, ο Bettega του απάντησε ότι η ερώτησή του δίνει την απάντηση... Σε άλλη ερώτηση, ο Bettega αναγνώρισε ότι είχε συζητήσει τη μεταγραφή του Tiago με τον Deschamps και τη Lyon και είπε ότι δεν εχει λόγο να κάνει πίσω για εκείνη την απόφαση.
Αναφερόμενος μάλιστα στο συνολικότερο πρόβλημα και αφού τόνισε ότι ένα σημαντικό στοιχείο για την ομάδα και τους παίχτες είναι η "ηρεμία" εξήγησε ότι αυτή χρειάζεται ακριβώς για να αρχίσουν ξανά να σκέφτονται οι παίχτες και να μη φοβούνται ότι η μπάλα θα έρθει προς την πλευρά τους... "Πρέπει να βοηθήσουμε και απ' έξω, να μην φοβούνται την μπάλα", διαμήνυσε. Μάλιστα, θύμισε ότι του έχει συμβεί και του ίδιου: "έβαλα γκολ στο ντεμπούτο μου με τη Juve κατά της Catania. Και μετά για 12 αγωνιστικές δεν ξαναέβαλα γκολ. Ο προπονητής ο Picchi με κράτησε συνεχώς στο γήπεδο και στη συνέχεια έβαλα 13 γκολ. Τι μέτρησε; Ότι κάποιος σε πίστεψε, ότι κάποιος σου έδωσε κίνητρα, ότι κάποιος σε βοήθησε. Το είπα και πριν: είναι συλλογικό παιχνίδι", συμπλήρωσε..

Ξεκινάει ξανά μια πορεία που ήδη ακολουθήσαμε μαζί


Με την αφορμή της παρουσίασης, ο πρόεδρος Blanc θέλησε να διευκρινίσει κάποιες δηλώσεις που του αποδόθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη στην γαλλική "Le Monde" (εμφανίστηκε να λέει ότι η Juve έγινε πιο συμπαθητική τη χρονιά της Serie B και ότι δεν αντιμετωπίζεται καλά από τους Ιταλούς δημοσιογράφους): "δεν είπα ποτέ ότι η χρονιά στη Serie B έκανε καλό στη Juve. Δεν λέω πράγματα που δεν πιστεύω. Ίσως σε μια συνέντευξη μιας ώρας, κάποιος έκανε μια σύνθεση που δεν είναι σωστή. Ευχαριστώ, λοιπόν, που μου δίνετε την ευκαιρία να το διορθώσω. Η χρονιά στη Serie B μας έδωσε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε ότι το πάθος για τη Juventus, τόσο μέσα στην Ιταλία όσο και εκτός, ήταν πιο δυνατή απ' αυτό το γεγονός και επομένως, αν κάποιος ήθελε να το επιβεβαιώσει, η επιβεβαίωση υπήρξε", είπε. Όσον αφορά το θέμα με τους δημοσιογράφους, ο Blanc διευκρίνισε ότι αυτό που είπε είναι ότι "πολλές φορές η δουλειά των 40 τελευταίων μηνών μαπίνει στην άκρη και αναδεικνύονται μόνο τα προβλήματα των τελευταίων μηνών"...

Την παρουσίαση του νέου γενικού υποδιευθυντή έκανε ο πρόεδρος Blanc που θέλησε να σημειώσει ότι η απόφαση ένταξης του Bettega στην οργανωτική δομή ήταν προσωπική του απόφαση. "Θα δουλέψει στο πλάι τους επόμενους 30 μήνες και τους έδωσα τις αρμοδιότητες και τις σωστές εξουσίες για να καθοδηγήσει τον αθλητικό τομέα", είπε ο Blanc επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της προηγούμενης συνεργασίας (το 2007) "μας έδωσε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, εμείς οι δυο και ο Alessio Secco. Κανείς καλύτερα απ' αυτόν δεν μπορούσε να ενταχθεί ταχύτατα δεδομένων των ετών του στη Juve. Επομένως, ξαναξεκινάει μια πορεία που ήδη ακολουθήσαμε μαζί". O Blanc σημείωσε πάντως ότι εμμένει στην οργανωτική δομή που παρουσίασε και η οποία έχει τρεις πυλώνες με τη αθλητική ψυχή "να είναι πάνω απ' όλες και στην οποία βάζει ένα κεφάλι ακόμα για να σκεφτούμε σε στρατηγικό επίπεδο και να πάμε πέρα από την επικαιρότητα και να συνεχίσουμε ώστε να συνεχίσουμε και να ανεβάσουμε ψηλά τη Juventus".

Πηγές: Juventus.com, juventusfcnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: