Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει ότι η Juventus είναι θύμα υπερβολών φράξιας οπαδών

με αφορμή τα μέτρα που έλαβε το Παρατηρητήριο για τις Αθλητικές Εκδηλώσεις στο ματς με τη Roma
Στο ματς με τη Roma θα μείνουν κλειστές οι curve: αυτή είναι η άμεσης εφαρμογής απόφαση που ελήφθη από το "Παρατηρητήριο για τις αθλητικές εκδηλώσεις" για την αντιμετώπιση "επεισοδίων μισαλλοδοξίας που έλαβαν χώρα από φράξιες ultras της tifoseria juventina στα ματς Juventus-Udinese, Cagliari-Juventus, Juventus-Inter, Juventus-Catania, Juventus-Milan, Juventus-Napoli και Chievo-Juventus" -όλες περιπτώσεις για τις οποίες ο αθλητικός δικαστής έχει υποβάλει βαριά πρόστιμα και αφορούν συνθήματα που έχουν αναγνωριστεί ως ρατσιστικά κατά του Balotelli. "Η Juventus είναι θύμα υπερβολών μιας φράξιας οπαδών σε εφτά παιχνίδια", αναγνώρισε ο γενικός διευθυντής της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Figc) Antonello Valentini που, τονίζοντας ότι "αναγνωρίστηκε πως ο σύλλογος είναι θύμα αυτών των επεισοδίων", σημείωσε ότι "εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα οι προσπάθειες της Juventus στον αγώνα κατά του ρατσισμού και γι' αυτό θα υπάρξει βοήθεια και υποστήριξη από πλευράς όλων για να προστατευθεί ο σύλλογος. Ελπίζουμε μόνο να μην αντιμετωπίσουμε άλλα περιστατικά", συμπλήρωσε.

Marco Fassone: "Αποδεχόμαστε και συμμεριζόμαστε"


Η Juventus, μέσω του εμπορικού διευθυντή της Marco Fassone ήταν η πρώτη που επιβεβαίωσε τα μέτρα τονίζοντας: "είναι μια απόφαση που αποδεχόμαστε και συμμεριζόμαστε. Η κατεύθυνση του Παρατηρητίου είναι να απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα ρατσισμού μέσω μιας ενίσχυσης της εξωτερικής υπηρεσίας, με την αστυνομία να στηρίζει τους stewrad, αλλά και με την εσωτερική υπηρεσία για να κατασταλούν αυτά τα φαινόμενα. Η περίπτωση μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαστήριο, δεδομένου ότι τέτοια πράγματα μπορεί νa συμβούν και σε άλλους συλλόγους" -άλλωστε, το Παρατηρητήριο διαμήνυσε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν εναντίον όποιας άλλης tifoseria ενεργήσει ανάλογα.
Maroni: σημαντικά μέτρα

(Update) "Είναι μέτρα σημαντικά που πρέπει να εφαρμοστούν με μεγάλη αυστηρότητα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Roberto Maroni που προανήγγειλε συνάντηση με την Ομοσπονδία και τη Lega για να μελετηθούν παραπέρα μέτρα (γενικότερα) ενόψει της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τολέδο. Ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην επάνοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό των γηπέδων αλλά τόνισε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στις εισόδους .
Καταστροφή εισιτηρίων Curva Nord και
απαγόρευση μη επίσημων πανό στο ματς με τη Roma
Προοπτική μέτρων στα ματς με Inter, Lazio
Συμμετοχή της αστυνομίας σε ελέχγους και προοπτική

διακοπής, προσωρινής ή οριστικής, παιχνιδιών


Η απόφαση άμεσης εφαρμογής αφορά στο ματς με τη Roma όπου το Παρατηρητήριο αποφάσισε την "καταστροφή των υπόλοιπων εισιτηρίων της Curva Nord" (η Sud είναι ήδη κλειστή με απόφαση του αθλητικού δικαστή) και "την απαγόρευση εισόδου και έκθεσης πανό, σε οποιονδήποτε τομέα του γηπέδου, με εξαίρεση αυτών που αναγνωρίζονται από το σύλλογο ως ανηκόντων σε επίσημα club".
Όμως, μέτρα ενδέχεται να ληφθούν και για το ματς Κυπέλλου στο Μιλάνο με την Inter, που χαρακτηρίστηκε "υψηλής επικινδυνότητας" (με κίνδυνο να απαγορευθεί η μετακίνηση των οπαδών της Juventus), και το επόμενο ματς πρωταθλήματος με τη Lazio, που χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνο"... Το Παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών ανέπεμψε τις δυο υποθέσεις στην Εθνική Επιτροπή Ανάλυσης για την Ασφάλεια των Αθλητικών Εκδηλώσεων (Casms) ζητώντας τον εντοπισμό των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πιθανότητα να κλείσουν οι curve και να απαγορευθεί η μετακίνηση οπαδών.
Απαγορεύτηκε η μετακίνηση οπαδών
στο παιχνίδι με την Inter...

(Update 21/1) Τελικά, το Casms απαγόρεψε τη μετακίνηση οπαδών της Juventus για το παιχνίδι με την Inter στο Κύπελλο (όπως και των οπαδών της Catania στο αντίστοιχο ματς με τη Roma). Για το ματς με τη Lazio επιβλήθηκε η αγορά ενός εισιτηρίου ανά θεατή που δεν θα μπορεί να παραχωρηθεί.
Παράλληλα, το Παρατηρητήριο καλεί συλλογο και αστυνομία να λάβουν έξι συγκεκριμένα μέτρα: την ενίσχυση της υπηρεσίας stewarding στον έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας στους επικίνδυνους τομείς, την υποστήριξη των steward από ένστολους αστυνομικούς, την οργάνωση αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών, τη συνεργασία με την αθλητική δικαιοσύνη για την παρακολούθηση των μέτρων και την επιβολή ποινών και, τέλος, "την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων υποκειμένων για την υλοποίηση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση ενδεχόμενης υιοθέτησης του μέτρου της προσωρινής η οριστικής διακοπής του αγώνα"...

Πηγές: Osservatoriosport.interno.it, Lega Calcio, Tuttosport

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι μεν απαράδεκτα τα ρατσιστικα συνθήματα και η κάποια μορφή τιμωρίας αλλά εδώ μας δουλεύουν κανονικά!Οι οπαδοί της Λάτσιο έχουν φωνάξει τα απίστευτα για παίχτες της Λιβόρνο και δεν είχαν καμμία κύρωση και σε λίγο θα απαγορεύσουν να βγαίνουν εκτός Τορίνο οι οπαδοί μας.Δυστυχώς έχει βάλει και το χέρι της η διοίκηση σε όλα αυτά που αντί να κοιτάξει να βάλει σε μια τάξη την ομάδα ανοίγει κόντρα με τους οργανωμένους.Ας παίζουν σε άδεια γήπεδα να δουν τι ωραία που είναι!Με τους κυριλέδες δεν παίρνεις τα παιχνίδια

Un Gobbo ad Atene είπε...

Κάποιοι, λίγοι, φωνάζουν εδώ και πολλές Κυριακές το ίδιο σύνθημα για να εκβιάσουν.
Ο σύλλογος πληρώνει πρόστιμα και συνεργάζεται με τις αρχές για να τους απομονώσει (και για άλλους λόγους, προφανώς).
Η κυβέρνηση θέλει να περάσει κάποια ευρύτερα μέτρα στα γήπεδα και βρήκε χρυσή ευκαιρία.

Ο καθένας βολεύεται. Το θέμα είναι όπως το έγραψαν στο "Ju29ro Blog": "όσο στο γήπεδο θα υπάρχουν συνθήματα βλακώδη ή ντροπιαστικά, θα πρέπει όλοι να νιώσουμε εμπλεκόμενοι και να αντιδράσουμε: ίσως καταφέρουμε να απομονώσουμε όποιον τα φωνάζει και ίσως να καταλαβαίναμε καλύτερα γιατί τα φωνάζουν"