Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στον αέρα η 16η αγωνιστική (Juve-Lazio): οι ποδοσφαιριστές απεργούν... Lega: "ανεύθυνη στάση". Τifosi Juve: απεργούμε εναντίον της απεργίας

Πρόταση της Ομοσπονδίας Italia bianconera να μην πάει κανείς στο γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απεργία των ποδοσφαιριστών. Σκληρί και οι tifosi της Genoa
"Ανεύθυνη" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Lega Calcio Serie A, Mario Beretta την απόφαση της Συνομοσπονδίας των Ποδοσφαιριστών (Aic) να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να εξαγγείλει απεργία για τις 11-12 Δεκεμβρίου (16η αγωνιστική όπου ήταν προγραμματισμένο το ματς Juventus-Lazio).
Τifosi: οι τηλεοράσεις πληρώνουν
και επομένως διατάζουν και αποφασίζουν


(Update 1/12) Την έντονη διαφωνία της με την απεργία των ποδοσφαιριστών εκδήλωσε η ομοσπονδία Italia bianconera επισημαίνοντας ότι "γίνεται λόγος για συμβόλαια, επαγγελματισμό των προπονήσεων, μετακινήσεις κλπ. αλλά όχι για το γεγονός ότι για να πληρωθούν ακριβοί μισθοί εμείς οι tifosi είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τα παιχνίδια κυριακή μεσημέρι, σάββατο βράδυ ή στις 6 (ώρα Ιταλίας), ή ακόμα και δευτέρα γιατί οι τηλεοράσεις πληρώνουν και επομένως διατάζουν και αποφασίζουν". Η Italia bianconera προτείνει σε όλους να μην πάνε στο γήπεδο "ως διαμαρτυρία για την καθοδηγούμενη απεργία των ποδοσφαιριστών", επισημαίνοντας ότι "η Ιταλία ζει μια δραματική κατάσταση με οικογένειες που δεν καταφέρνουν να εγγυηθούν την οικονομική επιβίωση στα παιδιά τους και με την αγωνία να χάσουν ή να μην βρουν μια θέση δουλειάς. Το ποδοσαφιρο είναι το πάθος μας, το ξέσπασμά μας, η ζωή μας και εσείς είσαστε οι βασικοί πρωταγωνιστές όλου αυτού αλλά με αυτά τα καταστρέφετε όλα".

Βuffon, Chiellini προβληματίζονται.
Αντίθετος στην απεργία και ο Oddo.
Moggi: απεργοί των 4 εκ. € το μήνα...


"Μορφή διαμαρτυρίας πολύ εξτρέμ που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις" χαρακτήρισε την απεργία ο Buffon επισημαίνοντας πως αν γίνει η απεργία "θα ζημιωθεί το ποδοσφαιρικό σύστημα". Ο Νο1 της Juve και της Εθνικής, που μετέχει στη νέα ομοσπονδία που έφυγε από την Aic, υποστήριξε πάντως ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα εμφανιστούν διασπασμένοι και υποστήριξε ότι η διαφορά δεν είναι στα λεφτά αλλά στην επιμονή να υπάρξουν κεντρικές αποφάσεις.
Πιο αρνητικός απέναντι στην απεργία εμφανίστηκε ο Chiellini που ευχήθηκε, "ως παθιασμένος με το ποδόσφαιρο" να βρεθεί λύση και να μη σταματήσει το πρωτάθλημα.
(Update 3/12) Tην αντίθεσή του στην απεργία εξέφρασε και ο πρώην εκπρόσωπος της Aic, Massimo Oddo (Milan) διευκρινίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση της ομοσπονδίας του. Στο θέμα παρενέβη και ο Moggi επισημαίνοντας ότι ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ο κόσμος θα δει την κινητοποίηση ως απεργία κάποιων που παίρνουν 4 εκ. € "Η απεργία είναι λάθος" είπε ο πρώην γενικός διευθυντής της Juventus καλώντας την Aic -που το σκέφτεται- να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Tifoseria της Genoa στους ποδοσφαιριστές: "ντροπή σας"

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η tifoseria της Genoa: "ήταν να μας συμβεί και αυτό, Να ανεχθούμε την ιδέα ότι πιτσιρικάδες εκατομμυριούχοι με τις αστραφτερές τους Ferrari και εσώρουχα Dolce e Gabbana θα είχαν το θράσος να καλέσουν σε απεργία. Μάλιστα, σου έρχεται ναυτία ακούγονας να βάζουν τη λέξη απεργία δίπλα σε πρόσωπα που δεν εργάστηκαν ποτέ σοβαρά μια μέρα στη ζωή τους", αναφέρουν και αφού θυμίζουν τις δυσκολίες των ανέργων, των νέων των οικογενειών, τονίζουν ότι δεν θέλουν καν να μάθουν αν έχουν δίκαιο ή άδικο μπορεί να έχουν. "Θα θέλαμε να μάθουμε αν σε μια χώρα σε οικονομική κρίση μπορεί να γίνει ανεκτή η θρασύτητα όποιου ζει σε ένα εβένινο πύργο σαν να ήταν κάτι φυσιολογικό, αναπόφευκτο. Με όλη μας την κατηγορηματικότητα, σας φωνάζουμε: ντροπή σας".
Σημεία διαφωνίας

Βασικό σημείο διαφωνίας, η επομονή των συλλόγων ο προπονητής να έχει τη δυνατότητα να διαχωρίσει σε περισσότερα γκρουπ την ομάδα προπονώντας έτσι ηεχωριστά όσους ποδοσφαιριστές έχουν τεθεί από την διοίκηση εκτός ομάδας.
Η Aic διαφωνεί επίσης με τη θέση της Lega ότι ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αρνηθεί τη μεταγραφή του σε σύλλογο του ίδιου επιπέδου με αυτό που βρίσκεται και που του εγγυάται ανάλογα οικονομικά -οι σύλλογοι ζητούν, σε περίπτωση άρνησης το συμβόλαιο να θεωρείται ότι λύεται μονομερώς και ο παίχτης καλείται να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 50% του μισθού του. Οι δυο πλευρές διαφωβούν επίσης όσον αφορά: τη θέση των συλλόγων ότι οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται με ευθύνη του συλλόγου (η Aic θέλει να έχει τη δυνατότητα ο παίχτης να καταφύγει όπου θέλει), τη συμπεριφορά εκτός γηπέδου (η Aic ζητά να διαθέτουν κατά βούληση τον ελεύθερο χρονο τους), τις άλλες επαγγελματικές ενασχολήσεις (κατά την Aic πρέπει να είναι ελεύθερος ο παίχτης να ασκήσει όποια άλλη δραστηριότητα θέλει) και, τέλος, τη μισθολογική ευελιξία που η Aic δέχεται ως το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η Juventus υπέγραψε ήδη την ανανέωση συμβολαίου του Chiellini (αναλυτικά εδώ) με βάση τις νέες αρχές που προωθούν οι σύλλογοι και των οποίων αρχιτέκτονας είναι ο Briamonte, νομικός της Juventus και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.

Πηγές: Lega Serie A, La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: