Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το "πέναλτυ" υπέρ της Roma και ο κανονισμός που δικαιώνει την αντίδραση Marotta

Όταν αδικούνται οι άλλοι χαλάει ο κόσμος, ειδικά αν αυτό γίνει με τη Juve. Καιρός να ακούσουν και τη φωνή της Juventus
Η έντονη αντίδραση της Juventus με αφορμή το πέναλτυ που δόθηκε στη Roma -"ζητάμε να υπάρχει ομοιόμορφος τρόπος κρίσης", διαμήνυσε ο Marotta χθες βράδυ- (ολόκληρη η δήλωση και το βίντεο της ανάλογης φάσης που δεν σφυρίχτηκε στο Milan-Palermo εδώ) άρχισε να πιάνει τόπο καθώς τα ιταλικά media επισημαίνουν ήδη πως η νέα διοίκηση της Juventus δείχνει ότι εγκαταλείπει τη "μαλακή" γραμμή και "τρίζει" τα δόντιά της.
Ας ξαναδούμε, λοιπόν, το βίντεο με το πέναλτυ και μετά ας πάμε στον κανονισμό.

Προσοχή στο χρόνο: ο Rizzoli σφυρίζει το φάουλ στο 45' 44'' και παρ' ότι έχει υποδειχθεί ενός λεπτού καθυστέρηση, δίνει χρόνο (αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται) και έτσι ο Totti εκτελεί το φάουλ στο 46' 22''... Καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα μετά ο Rizzoli δείχνει κίτρινη στον Pepe και υποδεικνύει το πέναλτυ με τον Pepe να έχει γυρίσει πλάτη...

Να πας εσύ στη μπάλα, όχι αυτή σε σένα


"Το φάουλ με το χέρι, σημειώνεται στη διάταξη 12 (σελ. 124) του Κανονισμού, συνεπάγεται μια ηθελημένη επαφή ανάμεσα στη μπάλα και το το χέρι ή το μπράτσο ενός ποδοσφαιριστή. Για να καθοριστεί η (ύπαρξη) βούλησης, ο διαιτητής οφείλει να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα κριτήρια:
  • την κίνηση του χεριού στην κατεύθυνση της μπάλας (όχι της μπάλας προς το χέρι)
  • την απόσταση ανάμεσα στον αντίπαλο και τη μπάλα (μπάλα απρόσμενη)
  • τη θέση του χεριού που δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι υπάρχει παράβαση
Δεν θεωρείται ηθελημένη η ενστικτώδης
κίνηση να προστατευθεί το πρόσωπο...

Στη σελίδα 134, όσον αφορά τα κριτήρια στα οποία πρέπει να καταφύγει ένας διαιτητής για να καθορίσει αν ένας παίχτης ακούπησε τη μπάλα ηθλεημένα, αναφέρεται"
"Πρέπει να αξιολογηθεί αν η επαφή ανάμεσα στη μπάλα και το χέρι ή το μπράτσο είναι ηθελημένη από τον ποδοσφαιριστή ή αν αυτός απλώνει, σηκώνει, κινεί, ή σε κάθε περίπτωση, κρατά τα χέρια ή τα μπράτσα με πρόθεση να δημιουργήσει μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία της μπάλας.
Δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί εκ προθέσεως η ενστικτώδης κίνηση να προστατευθεί το πρόσωπο ή η κάτω κοιλιά από τη μπάλα ή αν, από φυσική επίπτωση της κίνησης του σώματος, ένας ποδοσφαιριστής κρατά τα μπράτσα μακριά από το σώμα και η μπάλα χτυπάει πάνω τους ή αν λόγω της κοντινής απόστασης ο ποδοσφαιριστής δεν μπόρεσε να αποφύγει την επαφή ανάμεσα στα μπράτσα και τη μπάλα".
Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Marotta: "ο Pepe πηδάει με την πλάτη και το χτύπημε φάουλ του Totti είναι δυνατό και κοντινό. Αρκεί να γνωρίζεις τους νόμους της βιοδυναμικής για να κατανοήσεις πως αν ένας παίχτης πηδάει, γυρνώντας, τα χέρια αναγκαστικά κινούνται"...
Και ο Pepe χάνει το ματς με τη Genoa...

Ο ίδιος ο Pepe, που με αυτή την κίτρινη κάρτα χάνει το παιχνίδι με τη Genoa (με αποτέλεσμα ένα επιπλέον πονοκέφαλο για τον για τον Del Neri) διαμηνύοντας πως η Juve "θα μείνει ανταγωνιστική ως το τέλος" δήλωσε για το πέναλτυ: "δεν είδα καν να φεύγει η βόμβα του Totti. Πίστευα πως ήμουν εκτός περιοχής γιατί είχα κάνει δυο βήματα μπροστά αλλά οι εκόνες έδειξαν ότι δεν ήταν έτσι. Αλλά μου λένε ότι ο χρόνος είχε λήξει αρκετά δευτερόλεπτα πριν. Όμως, εμείς οι παίχτες σκεφτόμαστε το γήπεδο και τέλος. Θα είναι δουλειά της διοίκησης να πετύχει να ακουστεί στις αρμόδιες έδρες και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνει".

Πηγές: Lega Serie A, TuttoZuliani, Juventus.com, Tuttopsort

1 σχόλιο:

Un Gobbo ad Atene είπε...

Να κάνω την αυτοκριτική μου: χθες διατύπωνα τις αμφιβολίες μου υποστηρίζοντας ότι το πέναλτυ μπορούσε και να ισχύει, έχοντας κατά νου παλαιότερα και μάλιστα νομικού χαρακτήρα κριτήρια. Λάθος μου.