Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η Juventus στηλιτεύει τη στάση του Tuttosport

Τι λέει η εφημερίδα. Παρέμβαση Moggi
Με ανακοίνωσή της η Juventus εγκαλεί για αναξιοπιστία (και προσπάθεια εκμετάλλευσης των συναισθημάτων των φιλάθλων για άλλους σκοπούς) τον Tuttosport που ...υπόσχεται απάντηση στο αυριανό φύλλο, οπότε ετοιμάζει πολυσέλιδο "αφιέρωμα" στη Juventus αλλά και στο Torino του οποίου ζητά, για πολλοστή φορά, το ξήλωμα του ιδιοκτήτη... Η ανακοίνωση του συλλόγου:
"Η Juventus Football Club διατήρησε με όλα τα όργανα πληροφόρησης έναν ανοιχτό διάλογο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αθλητικής σεζόν. Ο σύλλογος προτίθεται να συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή, παρ' όλο ότι τα αθλητικά αποτελέσματα είναι μη ικανοποιητικά κατά την άποψη των φιλάθλων, του τεχνικού τιμ, των παραγόντων και των ποδοσφαιριστών. Κάθε τμήμα εργάζεται σθεναρά για την βελτίωση μιας αθλητικής κατάστασης που δεν είναι στο ύψος της παράδοσης, ωστόσο θεωρείται εντελώς ανεύθυνη η συμπεριφορά του Tuttosport που συνεχίζει, στο πλαίσιο του παρερμηνευμένου ρόλου της εφημερίδας "αναφοράς" να διακινεί ειδήσεις στερούμενες αξιοπιστίας με μοναδικό στόχο να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο επαγγελματισμός του προπονητή, μερικών ποδοσφαιριστών και διοικητικών παραγόντων. Η διατύπωση μιας ομάδας αποτελούμενης από ονόματα εφτά πιθανών νέων προπονητών σε οκτώ μέρες, ισοδυναμεί απλώς με τη διέγερση των πιο συναισθηματικών ψυχών και όχι βέβαια με παράθεση αξιόπιστων συμπερασμάτων, πόσο μάλλον ότι έχεις αξιόπιστες πηγές.
Η Juventus δεν έχει "προτιμητέες" εφημερίδες ή εφημερίδες "αναφοράς" και ούτε το μεγαλύτερο μέρος του juventino λαού έχει.
Οι ποδοσφαιριστές, οι τεχνικοί, οι υπάλληλοι και οι παράγοντες θα συνεχίσουν να εργάζονται γνωρίζοντας ότι αυτή η αθλητική σεζόν θα θέσει τις βάσεις για μια δουλειά που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχύτητα για να ξαναφέρει τα ασπρόμαυρα χρώματα εκεί όπου η ιστορία, η παράδοση και τα εκατομμύρια των tifosi τα έχει τοποθετ΄σηει. Με πάθος, κουράγιο και με αποφασιστικότητα".
Προσωπικά συνυπογράφω πλήρως αυτή την ανακοίνωση. Ο Tuttosport έχει πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά του Deschamps, κατά του Ranieri, κατά του Ferrara, κατά του Zaccheroni και τώρα κατά του Del Neri -για όλους το έκανε με την πρώτη στραβοτιμονιά. Όποια και αν είναι η άποψη μας ως φιλάθλων γι' αυτούς, για τη διοίκηση, για τους παίχτες, θεωρώ (και το έχω ξαναγράψει εδώ και χρόνια) ότι δεν νομιμοποιεί καμιά εφημερίδα, κανέναν "επαγγελματία φίλαθλο" (πόσο μάλλον το σημερινό διευθυντή του Tuttosport που ήταν υποδιευθυντής της Gazzetta dello Sport το 2006...) να παριστάνει τον πληγωμένο tifoso. Ο ρόλος των εφημερίδων είναι, πρέπει να είναι, να ενημερώνουν και όχι να στήνουν καμπάνιες υπέρ ή κατά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματά μας για να υποδείξουν στους συλλόγους αποφάσεις. Σε τελική ανάλυση, όταν εμείς φωνάζουμε, το κάνουμε από αγάπη στην ομάδα (άλλωστε, εμείς είμαστε η ομάδα). Όταν φωνάζουν αυτοί, φορώντας μάλιστα τη δική μας φωνή, δεν ξέρουμε ποιο σκοπό και ποιο αφεντικό εξυπηρετούν κάθε φορά. Ας επιστρέψουν λοιπόν οι κύριοι του κάθε Tuttosport στον ενημερωτικό τους ρόλο, αυτόν που τόσο άσχημα παίζουν (αρκεί να δει κανείς ποιούς και πόσους παίχτες έχουν φέρει στην ομάδα), και ας μην παριστάνουν το μόνο που σίγουρα δεν είναι, τον tifoso.

Πώς η "αλήθεια" του Tuttosport
αρκείται στην περιγραφή της πραγματικότητας
και οικειοποιείται δουλειά άλλων για την
αποκάλυψη της calciopoli/farsopoli...

(Update) Mε κύριο τίτλο στην εφημερίδα: "Yπερασπίζονται τον Del Neri και επιτίθενται σε μας. Απίστευτη ανακοίνωση του συλλόγου εναντίον του Tuttosport που "επέτρεψε στον εαυτό" να επικρίνει τη χειρότερη Juve της ιστορίας", κυκλοφορεί στα περίπτερα ο Tuttosport. "Λάθος στόχο", υποστηρίζει ο De Paola:"έτσι θα κρύψουν την κρίση;" (update 2) και επικαλείται τη στάση της εφημερίδας (του δημοσιογράφου Alvaro Moretti που, αναγκαστικά, κατονομάζει) στην αποκάλυψη της calciopoli/farsopoli "μαζί με sites όπως Ju29ro.com, GiulemanidallaJuve και άλλα" -μια αναφορά που είναι προφανές ότι στοχεύει στο χτίσιμο συμμαχιών μέσω της επίκλησης ενός θέματος που πονά τους φιλάθλους μας και στο οποίο ο Tuttosport, μέσω του Moretti, μπήκε αργά.
"Το γήπεδο των προσβολών και των ψευδών δεν μας ενδιαφέρει", αναφέρει ο De Paola για να ξεμπερδέψει με την ευθεία αναφορά της Juventus σε ανακριβές ρεπορτάζ και ανύπαρακτες πηγές και συνεχίζει λέγοντας ότι θα εξηγήσει στους αναγνώστες "την αλήθεια. Θα αρκούσε να δει κανείς που κατάντησε σήμερα η Juve για να τα καταλάβει όλα: ομάδα ανίκανη να φτιάξει παιχνίδι και προπονητής στα χαμένα" -βέβαια, αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν είναι η αλήθεια που υπόσχεται η εφημερίδα... Αλήθεια σημαίνει να βρεις τι συμβαίνει εκεί που δεν βλέπει ο φίλαθλος...
Ο De Paola υποστηρίζει πως η κριτική στην ομάδα είναι "πράξη ευθύνης αλλά και υποχρεώσή μας απέναντι στους αναγνώστες" -η Juve τη στηλίτευσε για διάδοση ανακριβών πληροφοριών που εμφανίζονταν ως προερχόμενες από την ίδια. Και συνεχίζει ο διευθυντής της εφημερίδας λέγοντας πως "την ανακοίνωση της Juventus θα μπορούσαμε να την καρφιτσώσουμε στο πέτο κάθε δημοσιογράφου του Tuttosport ως μετάλιο ανεξαρτησίας και σοβαρότητας"!!!
"Εμείς, συνεχίζει, ασχολούμαστε με τη Juve, αλλά δεν είμαστε (ιδοκτησία) της Juve. H διαφορά είναι ουσιαστική και αντιπροσωπεύει μια επιπλέον εγγύηση για τους αναγνώστες μας. Παρακολουθούμε από πάντα τη Juve και θα θέλαμε να τη δούμε να ανασταίνεται", διακηρύσει για να παίξει στη συνέχεια το χαρτί της calciopoli: "ο Tuttosport είναι επίσης η μοναδική εφημερίδα που παρακολουθεί εμ μεγάλο ενδιαφέρον τις υποθέσεις της calciopoli. Χάρη στα άρθρα του Alvaro Moretti (και μαζί sites όπως Ju29ro, GiulemanidallaJuve και άλλων) στάθηκε δυνατό να ξανανοίξει ένα καπάκι που πολλοί είχαν κλείσει", γράφει βάζοντας σε ίση μοίρα τη δουλειά οργανώσεων που ξεσκεπάσαν από την αρχή την υπόθεση και όχι τώρα χάρη σε έναν και μόνο δημοσιογράφο...
"Η έρευνά μας πραγματοποιήθηκε με σοβαρότητα και επέτρεψε στη σημερινή διοίκηση να κατέβει δυνατά στο γήπεδο, ακριβώς σε συνέχεια των γεγονότων και των υποκλοπών που αυτή η εφημερίδα ανέφερε με σαφήνεια και τεκμηρίωση"... Η αλήθεια είναι πως ό,τι χρωστάμε το χρωστάμε στην υπεράσπιση του Moggi: αυτή άνοιξε το καπάκι, αυτή ανακάλυψε τα στιχεία, αυτή τα έβγαλε στο web μέσω sites-οργανώσεων όπως το Ju29ro.com και ο Τuttosport ακολούθησε, πρώτα στο site του, χάρη στον Alvaro Moretti...
(Update 4) Στο άρθρο του ο De Paola, θυμίζει την εξέλιξη στην υπόθεση Ranieri για να πει ότι δικαιώθηκε, παρουσιάζει τη συνεχή μεταγραφολογία ως πληρορόρηση από ατζέντηδες και ομάδα ακι επικαλείται μια αναφοερά του Marotta για δεκάδες διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, και καταλήγει τονίζοντας πως "πιστεύουμε ακόμα ότι ο σχεδιασμός Andrea Agnelli-Marotta είναι σωστός και ότι δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί σε μια σεζόν", αναφέρει για να υπογραμμίσει πως "το καλοκαίρι η κουβέντα θα είναι διαφορετική μιας και η Juve θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις άσους και για να τους διασφαλίσει θα ξεπεραστεί και η μισθολογική οροφή των 2,5 εκ. Η Juve θέλει να ξαναγίνει μεγάλη και ο Andrea Agnelli εκτίθεται προσωπικά. Παρά την φετεινή καταστροφή, είναι υποχρεωτικό να το πιστεψουμε. άλλοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Θεωρούν όμως ότι πρέπει να συνεχίσουν με τον Del Neri ως το τέλος της σεζόν. Πάρα πολύ καλά, είναι δικαίωμά τους, όπως δικό μας είναι αν κριτικάρουμε μερικές επιλογές χωρίς γι' αυτό να κατηγορούμαστε ότι "θέτουμε υπό αμφισβήτηση τον επαγγελαμτισμό του προπονητής και διεγείρουμε τα συανισθήματα". Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε απέναντι στους αναγνώστες μας. Οχι (απέναντι) στη Juve", καταλήγει λέγονατς την αλήθεια: εμπορική επιχείρηση είναι, τους πελάτες της κοιτάει...

Moggi: ομάδα το πολύ για Europa League,

ζει μόνον από τις εμπνεύσεις του Del Piero.

Δεν έχει νόημα να φύγει ο Del Neri, με αυτή

την ομάδα ποιος θα πήγαινε καλύτερα;

Ελάχιστα συμπαθητική και λάθος

η ανακοίνωση της Juve κατά Tuttosport


(Update 3) Mιλώντας στην εκπομπή "Ieri, Moggi e domani", ο Luciano Moggi αναφέρθηκε τόσο στην πορεία της ομάδας όσο και στο θέμα που ανέκυψε. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Juventus επισήμανε την "πλήρη ανισορροπία της ομάδας στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή" όπως και την καή περίοδο του Chiellini και τόνισε πως "η ομάδα "ζει μόνον από τις εμπνεύσεις του Del Piero που στην Cesena ευνόησαν τον Matri. Αυτή η ομάδα μπορεί το πολύ να παλέψει για μια θέση στο Europa League", είπε.
Στην ερώτηση αν πρέπει να απομακρυνθεί τώρα ο Del Neri, o Moggi απάντησε: "δεν θα ήατν χρήσιμο σε τίποτα. Χωρίς μια ομάδα ποιότητας ποιος θα μπορούσε να κάνει καλύτερα απ' αυτόν; Μεταξύ Juve και Cesena η κλάση ήταν περίπου ίδια στο γήπεδο... Έμοιαζε σχεδόν σαν μια αναμέρηση μεταξύ επαρχιακών ομάδων. Η Βologna χωρίς τους τρεις βαθμούς ποινής, θα είχε τους ίδιους βαθμούς με τη Juve", τόνισε δείχνοντας για πολλοστή φορά να επικεντρώνει την κριτική στον Marotta παρά στον Del Neri.
Τέλος, σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Juventus για τον Tuttosport, o Moggi είπε: "είναι κάτι ελάχιστα συμπαθητικό και λανθασμένο γιατί η σημερινή Juve αντικειμενικά δεν βλέπεται. Και έπειτα μου φαίνεται σωστό να αναφέρουμε τη γνώμη εκείνου του τηλεθεατή που έστειλε ένα mail επισημαίνοντας πως ο σύλλογος bianconero δεν έβγαλε ποτέ ια (ανακοίνωση) για παράδειγμα κατά της Gazzetta dello Sport για το πώς χειρίστηκε πρώτα την calciopoli και μετά τη δίκη στη Νάπολη" -ο ευφυής Moggi γνωρίζει, βέβαια, ότι αυτό θα σήμαινε ότι ο σύλλογος θα έπρεπε να αποστεί από τη θέση του "περιμένουμε την κατάληξη της δίκης" κάτι που εκτός από επικοινωνιακούς ή νομικούς λόγους δεν μπορεί να συμβεί πριν την ολοκλήρωση της δίκης: θα ήταν σαν να έλεγε ο John Elaknn, που τον απομάκρυνε το 2006, ότι έκανε λάθος. Κάτι που προφανώς δεν θα κάνει τώρα και αν το πει, θα το κάνει μετά την ετυμηγορία και κρατώντας ακριβώς αυτήν στα χέρια της.

Πηγές: Juventus.com, Tuttosport

14 σχόλια:

Dimitris είπε...

100 % μαζι με τον συλλογο και τον gobbo...
Αν θα μπορουσαμε να φτιαξουμε ενα μετιτη αληθειας, η Tuttosport θα ηταν στον πατο... Το μονο που πρεπει να κανουμε ειναι να την αγνοουμε...

yotaras είπε...

Τι εχουμε και τσατσους στη Γιουβεντους???

Un Gobbo ad Atene είπε...

Στο site του Gruppo Greco υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση που αξίζει να διαβαστεί ακριβώς επειδή είναι η καθαρή άποψη φιλάθλων, εδώ

Gruppo Greco είπε...

Όπως αναφέρεται και στο μίνι διάλογο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της είδησης Γιουβέντους VS Tuttosport, γίνεται διάλογος για ανταλλαγή απόψεων και όχι για αλλαγή άποψης! Και σίγουρα αυτό μόνο μερικά βήματα μπροστά να μας πάει. Και σε επίπεδο σκέψης και σε επίπεδο γνώσεων... Οπουδήποτε κι αν γίνεται ο διάλογος...
Forza Juve...

Un Gobbo ad Atene είπε...

Προσωπικά δεν θεωρώ κακό να αλλάξω άποψη! Το θέμα είναι να υπάρχουν επιχειρήματα και επίπεδο. Και αυτά υπάρχουν σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, σε αυτό το διάλογο οπότε προφανώς συμφωνούμε ότι κάνουμε ένα (ακόμα) βήμα μπροστά.

Παναγιώτης είπε...

Η δική μου άποψη βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι μεν είναι τραγικό αυτό που κάνει η Tuttosport με την παραπληροφόρηση της, παρόλα αυτά θεωρώ ότι η Γιούβε χρειάζεται ένα δικό της Μέσο, ειδικά τώρα που γίνεται η δίκη στη Νάπολη για δικαίωση μας το 2006. Τώρα αν αυτό λέγεται Tuttosport ή κάπως αλλιώς δε με ενδιαφέρει. Απλά χρειάζεται να ακούγονται κάποια πράγματα μέσω του Τύπου.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Παναγιώτη, δεν με ενοχλεί να γράφει μια εφημερίδα ό,τι θέλει ως άποψη, ως σχόλιο. Όταν, όμως, στήνει καμπάνιες, όταν παρουσιάζει την άποψη ως είδηση, τότε αλλάζει. Και τις τελευταίες μέρες, τα άρυρα για τους προπονητές ήταν του στυλ: πολύ δύσκολα θα μπορούσε να έρθει ο τάδε, απίθανο να έρθει ο άλλος αλλά πρέπει να τον φέρουν...

Μήπως τα ίδια δεν γράφουν και για τις μεταγραφές; Αναρωτιέμαι: τόσα χρόνια, τόσοι άνθρωποι άλλαξαν στη Juventus, o Tuttosport εμφανίζεται να ξέρει πάντα ποιον θέλει να κυνηγήσει η Juve (μέχρι ότι ήταν όνειρο του Andrea Agnelli o Messi έγραψε όταν υπονόμευε την προοοπτική να έρθει ο Andrea Agnelli). Αυτό το κλίμα, που δημιουργεί ανασφάλεια στους παίχτες, δεν υπάρχει για Milan, Inter, ούτε από τον Tuttosport ούτε, βέβαια, από τη Gazzetta.

Όσον αφορά το ότι χρειαζόμαστε εφημερίδα τώρα που πλησιάζει το τέλος της δίκης: ο Tuttosport είναι υποχρεωμένος να εκφράσει αυτό που θέλουν οι tifosi για να πουλάει, οπότε τις ειδήσεις θα τις έχει.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Στο site του Ju29ro.com, εδώ δημοσιεύθηκε πριν από λίγο ένα μακροσκελές άρθρο του Crazeology για τη διαμάχη που καταλήγει με τη φράση: (στη Juventus) "όπως πάντα ασχολούνται με τα μικρά και χάνουν τα θεμελιώδη". Η κριτική που γίνεται στη Juventus εστιάζει στο ότι δεν υπήρξαν αντίστοιχες ανακοινώσεις για όσα ανακριβή, ψευδή και δυσφημιστικά γράφουν άλλες εφημερίδες, ιδίως όσον αφορά την calciopoli.

bianconera είπε...

Λυπάμαι που το λέω, αλλά το γεγονός ότι εδώ και τόσο καιρό ασχολούμαστε με θέματα πέραν της απόδοσης της ομάδας, μόνο δείγμα μεγάλης ομάδας δεν είναι... εύχομαι να αλλάξει κάτι σύντομα και να σταματήσουν τα ξεκατινιάσματα, ντροπή!!!

Dimitris είπε...

Η αποδοση μιας ομαδας επηρεαζεται παρα πολυ απο τν κοινη γνωμη, η οποια με την σειρα της απο τις εφημεριδες... Ο κοσμος πρεπει να καταλαβει οτι οι εφημεριδες και γενικως οι δημοσιογραφοι δεν χτιζουν τιποτα, απλα κερδιζουν απο αλλους...
Κερδιζει η juve, βαζεις εναν εμπνεσμενο τιτλο και πουλας, χανει, χλευαζεις και πουλας... Στην Juventus ισχυει αυτο που λεω και για τις ελληνικες ομαδες, αν δεν βρεθει καλυτερος αγοραστης δεν μπορεις να ζητας να φυγει ο προηγουμενος...

Ενα τελευταιο... Στην χωρα μας δεν "χτιζουμε" σχεδον τιποτα, με την εννοια αυτη δεν ξερουμε τι θα πει χτισημο, τι θα πει υπομονη... Αν αλλαζουμε καθε χρονο προπονητη, διευθυντη , προεδρο κτλ δεν προκειτε ποτε να επιστρεψουμε στην κορυφη...

Un Gobbo ad Atene είπε...

Γι' αυτό θεωρώ ότι η Juventus δεν χρειάζεται να κάνει δικά της διάφορα media -σε τελική ανάλυση, το έχασε το τρένο, τον Berlusconi δεν θα τον φτάσει...

Αυτό που χρειάζεται είναι καθαρές θέσεις και επιθετική πολιτική: να εκπαιδεύσει παράγοντες, προπονητές, παίχτες να κάνουν δηλώσεις, να παρεμβαίνει με στελέχη της στις εκπομπές και, κυρίως, να βγάζει ανακοινώσεις τόσο σαφείς, τεκμηριωμένες και αιχμηρές που θέλουν δεν θέλουν θα τις βάζουν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Η απόδοση μιας ομάδας επηρεάζεται από την κοινή γνώμη μόνο εάν είναι κακή. Όσο για το αν οι δημοσιογράφοι χτίζουν κάτι, φυσικά και το κάνουν. Περισσότερο κι από τους… οικοδόμους. Γι αυτό είναι και η τέταρτη εξουσία, στα λόγια, ίσως και η πρώτη στην πράξη. Μην παίρνουμε τόσο επιφανειακά το ρόλο των Media καθώς είναι ο νούμερο 1 μοχλός πίεσης για τα πάντα. Και όσο νομίζουμε ότι δεν χτίζουν, τόσο θα χτίζουν.
Συγγνώμη αλλά είναι άκρως επιφανειακή αντιμετώπιση…

φ.

Un Gobbo ad Atene είπε...

Με τίτλο "Αυρό είναι το πρόβλημά μας;" γράφει ο Greco στο site του Gruppo Greco, εδώ

Un Gobbo ad Atene είπε...

Φ., νομίζω ότι ο Δημήτρης εννοεί ότι τα media δεν χτίζουν πραγματική κατάσταση, όχι ότι δεν χτίζουν κλίμα, κάθε άλλο.