Τρίτη 31 Μαΐου 2011

O Conte γύρισε χαϊδεύοντας το Κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά: να ξαναφέρουμε τη Juventus εκεί που πρέπει να βρίσκεται

Διετές συμβόλαιο για τον Capitano που επέστρεψε σπίτι ευχαριστώντας τους tifosi "γιατί είμαι και εγώ tifoso". "Πιστεύω στο πρότζεκτ που υπάρχει, διαφορετικά, παρ' όλη την αγάπη, δεν θα ερχόμουν"...

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Conte στην αίθουσα των τροπαίων όπου υπέγραψε το συμβόλαιο ήταν να χαϊδέψει το Κύπελλο Πρωταθλητριών: "το νιώθω δικό μου. Είναι συγκινητικό να μπαίνεις στην αίθουσα των τροπαίων, γνωρίζοντας ότι έχεις συμβάλλει και εσύ γίνεται ακόμα πιο όμορφο", πρόσθεσε για να ευχηθεί να γεμίσει και με άλλα έπαθλα. Ποιό έπαθλο νιώθει περισσότερο δικό του; "Όλα αλλά αν πρέπει να επιλέξω κάποιο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ξέρουμε όλοι τι σημαίνει και για τον ασπρόμαυρο λαό".

"Επέστρεψα σπίτι" ήταν η πρώτη λέξη του Antonio Conte μετά την υπογραφή που έβαλε, στο πλευρό του Andrea Agnelli, στο συμβόλαιο που τον δένει με τη Juventus ως τις 30 Ιουνίου 2013. Και τι άλλο να έλεγε ο άνθρωπος που από τα πρώτα του βήματα ως πιτσιρίκος στη ...Juventina του Lecce (παρουσίαση εδώ) έδειξε ότι είναι ταγμένος στη Juve...
"Τώρα, είναι δική μου υπόθεση", ήταν η άλλη πρώτη κουβέντα του Antonio Conte που έσπευσε, στη συνέντευξη τύπου να ευχαριστήσει τον Marotta και το σύλλογο για τη δυνατότητα "επιστροφής στο σπίτι μετά από εφτά χρόνια. Ονειρευόμουν πάντα αυτή τη στογμή και ήταν ένας στόχος που είχα προδιαγράψει απ' όταν ξεκίνησα να προπονώ".
Ο Conte ρωτήθηκε αν βρίσκει αναλογίες ανάμεσα στο σήμερα και την εποχή που ήρθε ως παίχτης στη Juventus: "ξέρεις, αντικειμενικά, όταν έφτασα το '91, την προηγούμενη χρονιά η Juventus δεν είχε πετύχει την έξοδο στο Uefa, υπάρχει σίγουρα αυτή η αναλογία με το παρελθόν. Λέγοντας το αυτό, μετράει το παρών, μετράει πολύ το μέλλον, αυτό που θα καταφέρουμε να κάνουμε", απάντησε στο Juventus Channel που στη συνέχεια τον ρώτησε πώς μεταδίδεται το πνεύμα της Juventus, του οποίου ο ίδιος είναι σύμβολο, στους παίχτες: "αν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι περήφανος, είναι η juventinita", χαμογέλασε και συνέχισε: "δεν είναι κάτι για όλους. Μεταδίδεται με το παράδειγμα, μέσω της καθημερινής δουλειάς, με τις θυσίες, προσπαθώντας να τους δώσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει Juventus και την αξία αυτής της φανέλας, χωρίς αμφιβολία".
"Υπήρξατε πάντα ίνδαλμα των φιλάθλων, αυτό είναι ένα κίνητρο, ίσως και μια ευθύνη παραπάνω;", ρωτήθηκε. "Εγώ είμαι περήφανος γι' αυτό, είναι ένα χοντρό κίνητρο, μια μεγάλη υπευθυνότητα που υπάρχει πάντα, σε όποια ομάδα και αν πήγα έπαιρνα τη μεγάλη ευθύνη γιατί όποιος φτάνει ως προπονητής έχει πάντα μεγάλη ευθύνη. Το γεγονός ότι υπήρξα ένας παίχτης πολύ πολύ αγαπητός από τους φιλάθλους, μου δίνει μεγάλα κίνητρα, είναι το κάτι παραπάνω για να προσπαθήσω να κάνω και ως προπονητής ό,τι έκανα ως παίχτης".
Το πρώτο μήνυμα στους φιλάθλους: "κατ' αρχήν ευχαριστώ για όσα μου έδωσαν ως παίχτη, ευχαριστώ για αυτά τα 7 χρόνια γιατί με έκαναν να νιώθω πάντα λιγότερο την απόσταση από τη Juventus και δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους tifosi γιατί υπήρξα tifoso εγώ ο ίδιος. Επομένως, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Υπάρχει η θέληση να κάνουμε τα πράγματα καλά, με μεγάλο ενθουσιασμό, μεγάλη θέληση, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια διαδρομή να κάνουμε αλλά υπάρχει όλη η θέήση να κάνουμε τα πράγματα καλά".
"Και το μήνυμα για τους παίχτες;". "Για τους ποδοσφαιριστές, το μήνυμα είναι να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε τη Juventus εκεί που πρέπει να είναι".
Στη συνέντευξη τύπου, ο Conte ρωτήθηκε και για εκείνη τη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία θα έκανε 3-4 χρόνια να φτάσει στη Juventus διαφορετικά θα σταμάταγε: "κάποιοι είχαν εντοπίσει αλαζονία στα λόγια μου αλλά στην πραγματικότητα άλλο ήταν το νόημα. Έχοντας αφαιρέσει πολύ χρόνο από την οικογένειά μου ως ποδοσφαιριστής, σκόπευα να μου βάλω ένα χρονικό όριο ως προπονητής. Αν μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια δεν έφτανα σε υψηλό επίπεδο, τότε τελικά θα αφοσιωνόμουν στους αγαπημένους μου".

Θέλω η ομάδα μου να κάνει το παιχνίδι

Δεν θα μπορούσε να μην εωρητθεί για τα συστήματα και το αγαπημένο του 4-2-4: "τα νούμερα σημαίνουν λίγα, εκείνο που μετράει είναι οι αρχές και οι ιδέες που φυσικά πρέπει να εξελίσσονται με τη μελέτη και την καθημερινή αντιμετώπιση των παιχτών: εγώ θέλω η ομάδα μου να κρατάει τη μπάλα. Είμαστε εμείς που πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι και είναι αυτή η νοοτροπία που προσπαθώ να μεταδίδω στους παίχτες μου. Θα πρέπει να είμαστε κοντή ομάδα, να προσπαθούμε να ξανακερδίζουμε τη μπάλα το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς να οπισθοχωρούμε. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε να είμαστε πρωταγωνιστές. Το ζητά η ιστορία της Juve" τόνισε.

Pirlo, Marchisio: ευτυχής που τους έχω
Σημασία έχει να ξοδέψουμε καλά, υπάρχει
μια καλή βάση, χρειάζονται επιδιορθώσεις
Del Piero, Buffon: ξέρουν τι σημαίνει να κερδίζει
και, κυρίως, γνωρίζουν πώς κερδίζεις...

Μεταγραφές και ερώτηση για τον Pirlo που ήδη έχει φτάσει: "οι μεγάλοι παίχτες με μένα βρίσκουν πάντα χώρο. Ο Pirlo είναι διεθνής, παίχτης κλάσης και χαρισματικός, όπως ο Marchisio που έχει μεγάλη καρδιά και αξιοσημείωτες αρτεές. Είναι παίχτες για Juve και είμαι ευτυχής που τους έχω στην διάθεσή μου", είπε διαψεύδοντας ουσιαστικά τις φήμες (και ανησυχίες που είχαν καταλάβει και τον ίδιο τον παίχτη) για παραχώρηση του Marchisio.
Στο θέμα παρενέβη και ο Marotta: "είναι σημαντικός για τη Juventus, ανανεώσαμε πριν από λίγες βδομάδες το συμβόλαιό του και δεν προτιθέμεθα να τον στερηθούμε. Μεγάλωσε στο νεανικό τομέα, είναι juventino μέσα του και ό,τι γράφτηκε είναι μόνον φαντασία".
Όσον αφορά στους μεταγραφικούς στόχους, ο Conte δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του επικαλούμενος τη σύσκεψη με Marotta, Paratici, Nedved: "το σημαντικότερο θα είανι να ξοδέψουμε σωστά. Σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ομάδα υπάρχει μια εξαιρετική βάση που πρέρχεται από ένα όχι ιδιαίτερα ευτυχές πρωτάθλημα αλλά στοχεύω και στην επιθυμία εκδίκησης όσων μείνουν. Δεν υπάρχει κάτι να ανατρέψουμε, μόνον να επιδιορθώσουμε", είπε ενώ και ο Marotta πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ικανοποιιήσουμε τις απαιτήσεις του προπονητή και για να ανεβάσουμε το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας". (Update) H Stampa αναφέρει πως ο Marotta τρέχψει παράλληλα για Aguero και Sanchez με Manchester City και Inter να τον ανταγωνίζονται για τον χιλιανό που πάντως δήλωσε ότι προτιμά "να κερδίσει τρόπαια στην Ιταλία". Στο στόχαστρο παραμένει και ο Inler με εναλλακτική επιλογή τον Reges (Porto) ενώ για τον Lichsteiner το εμπόδιο είναι η ρήτρα των 12 εκ. στην οποία επιμένει ο Lotito -πάντως, έγινε επαφή με τον ατζέντη του.
Όσον αφορά τους Buffon, Del Piero: "πρέπει να είναι μια προστιθέμενη αξία από κάθε άποψη, εκπροσωπούν τον juventino, γνωρίζουν τι σημαίνει να κερδίζεις και, κυρίως, ξέρουν πώς κερδίζεις"...
Del Piero: bentornato Antonio, benvenuto Mister Conte

Μέσω του προσωπικού του site έδωσε το καλώς όρισες στον Conte, o Del Piero: "πρώτα απ' όλα θα ήθελα να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω τονDel Neri: ανεξάρτητα του πώς κατέληξε, το πρόσωπο και ο προπονητής το αξίζουν. Όοσν αφορά στον Conte, λίγα λόγια για μια διδαδρομή που εύχομαι να είναι όσο πιο μακρά και νικηφόρα είναι δυνατόν: bentornato, Antonio. Benvenuto Mister Conte. Alessandro".

Buffon: να τον στηρίξει ο σύλλογος

(Update 2) Το καλωσόρισμα του Buffon συνοδεύτηκε από ένα σαφές μήνυμα στο σύλλογο: "το curriculum του Antonio τα λέει όλα: σε 4-5 χρόνια, όπου και αν πήγε να δουλέψει ως προπονητής, κέρδισε τόσα. Ο Conte είναι χαρισματικός, θετικός αλλά τώρα χρειάζεται τη στήριξη του συλλόγου" είπε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση που είχε κάνει και ο Moggi. Και όταν του ζήτησαν κάποια συμβουλή για το νέο προπονητή, απάντησε: "καμιά συμβουλή, δεν θα μου το επέτρεπα ποτέ και επειδή δεν κάνεις υποδείξεις σε κάποιον που γνωρίζει τον κόσμο της Juve ακόμα καλύτερα από μένα. Ο Conte τα ξέρει όλα, αυτό είναι το μυστικό του: το bianconero ήταν πάντα το πάθος του".
O Conte χαρακτήρισε "καλό του Θεού" τις υπάρχουσες υποδομές και το νέο γήπεδο και το σχέδιο "στο οποίο πιστεύω. Με όλη την αγάπη που νιώθω για αυτά τα χρώνατα, αν δεν υπήρχε δεν θα είχα δεχτεί. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και θιέληση να χριστεί κάτι σημαντικό. Τώρα είμαι στη Juventus, την κέρδισα με τον ιδρώτα μου και νιώθω μεγάλη εμπιστοσύνη γύρω μου από όλους. Τώρα είναι δικό μου θέμα". Benvenuto, Capitano.


(Update 2/6) Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου από το Juventus.com

Marotta: φέρνει το πνεύμα του νικητή

Στις "ανθρώπινες αρετές", χάρη στις οποίες έρχονται οι επιτυχίες, στάθηκε ο Marotta επισημαίνοντας ότι και αυτές έπαιξαν ρόλο στην επιλογή, παράλληλα με τις τεχνικές αρετές του νέου προπονητή: "αυτά τα χρόνια ο Conte συνδύασε επιτυχίες και ποιότητα παιχνιδιού και είμαστε πεισμένοι ότι το δικό του είναι το προφίλ του σωστού προπονητή για τη Juventus. Του ευχόμαστε ένα μέλλος πλούσιο σε ικανοποιήσεις και είμαστε πεισμένοι ότι μέσω της δουλειάς του θα μπορέσουν να γραφούν νέες σημαντικές σελίδες στην ιστορία bianconera γιατί θα ξέρει να φέριε τη Juve εκείνο το πνεύμα νικητή που χαρακτήρισε την καριέρα του".


419 συμμετοχές, 44 γκολ, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, ένα Champions League, ένα Ευρωπαϊκό Super Cup, ένα Κύπελλο Uefa, 5 scudetti, ένα Κύπελλο Ιταλίας, 4 ιταλικά Super Cup: η συνεισφορά του Antonio Conte στην αίθουσα των τροπαίων μας.

Πηγή: Juventus.com, La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: