Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Άλλο Τουρκία, άλλο Ιταλία;

Οι δηλώσεις Platini (δεν τιμωρούμε για να μην πληρώσουμε αποζημιώσεις αν μια ομάδα αθωωθεί σε δυο χρόνια από τα δικαστήρια) και η απόφαση της Τουρκικής Ομοσπονδίας να αναβάλει για ένα μήνα την έναρξη του πρωταθλήματος, δείχνει το φάουλ για κόκκινη κάρτα της Figc και εν δυνάμει ενισχύει τη θέση της Juventus.
Κατά ένα μήνα αποφάσισε η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αναβάλει το πρωτάθλημά της ενόψει των ερευνών για τα στημένα παιχνίδια που βρίσκουν εμπλεκόμενες κάποιες από τις μεγάλες της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, και ενώ οι τουρκικές ομάδες αγωνίζονται κανονικά στα προκριματικά του Champions League, ο Platini δήλωνε από την Αθήνα για το αντίστοιχο ζήτημα ότι "το θέμα το ερευνά στην Ελλάδα η αστυνομία και η δικαιοσύνη. Μετά το θέμα θα πάει στην ομοσπονδία, η οποία πρέπει να πάρει τότε αποφάσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να τιμωρήσουμε βάσει εικασιών, πρέπει να έχουμε αποδείξεις. Πάρτε για παράδειγμα την Φενέρμπαχτσέ στην Τουρκία. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν την τιμωρήσουμε τώρα αποκλείοντάς την από το Τσάμπιονς Λιγκ και ύστερα από ένα ή δύο χρόνια να δικαιωθεί στα δικαστήρια της Τουρκίαςδεν θα υπάρξει πειθαρχική παρέμβαση πριν καταλήξει η δικαιοσύνη διότι αν υπάρξει αθώωση θα οφείλει τεράστια αποζημίωση".
Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε πού ήταν η Uefa το 2006 αλλά το θέμα είναι άλλο: με αυτή τη θέση της Uefa, ισχυροποιείται η νομική θέση της Juventus, που διεκδικεί scudetti και αποζημίωση μετά τις εξελίξεις που έδειξαν την εμπλοκή της Inter (και άλλων συλλόγων), καθώς αναδεικνύεται καθαρά πόσο βεβιασμένα και εκτός στοιχειωδών κανόνων εφαρμογής της αθλητικής και ποινικής δικαιοσύνης κινήθηκε η Figc το 2006.

Πηγές: uefa.com, gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: