Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Conte: θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία της Juventus, θα χρειαστεί υπομονή και δουλειά

"Ευχόμαστε να βάλοιυμε στέρεες βάσεις φέτος"


"Είναι μια λεπτή στιγμή αναδόμησης και είμαι περήφανος που ο πρόεδρος Agnelli και ο διευθυντής Marotta σκέφτηκαν εμένα ως ιδανικό, σωστό πρόσωπο για να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε να ξαναγράφουμε την ιστορία της Juventus": χωρίς παχιά λόγια έδωσε το στίγμα της προσπάθειάς του o Antonio Conte στη συνέντευξη με την οποία εγκαινίασε το "Filo Diretto" του Juventus Channel για φέτος.
Συνέντευξη με την οποία διαμήνυσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της αναδόμησης, κάτι "που σίγουρα σου δίνει σπουδαία κίνητρα, μεγάλες ευθύνες, μεγάλες δυσκολίες αλλά όταν έρθει η αναδόμηση, μετά θα ζήσουμε σίγουρα μεγάλες χαρές". "Ευχόμαστε να βάλοιυμε στέρεες βάσεις φέτος. Όπως λέω, θα χρειαστεί λίγη υπομονή αλλά το σημαντικό είναι όλα τα στοιχεία να είναι στη σωστή θέση. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία υπάρχουν, πρέπει να δουλέψουμε, πρέπει να έχουμε υπομονή να χτίσουμε, για να ξεκινήσουμε μετά να κατοικούμε το νέο μας σπίτι", συμπλήρωσε έχοντας θυμίσει ότι το Delle Alpi ήταν "σκηνικό μεγάλων νικών για μας".

Το 4-2-4 είναι ένα 4-4-2 λίγο πιο επιθετικό

Στη συνέντευξη ο mister κλήθηκε να εξηγήσει το σύστημά του. Και έτσι θυμήθηκε την εμπειρία του ως προπονητή στο Arezzo όπου, μετά από μια κακή αρχή ("μου στέρησαν πέντε κρίσιμα πέναλτυ και είναι πολλά) και την απομάκρυνσή του, επέστρεψε και αποφάσισε να τα δώσει όλα για όλα παίζοντας επιθετικά "γιατί έπρεπε να κερδίσουμε": "στα 12 παιχνίδια κερδίσαμε 8, ήρθαμε ισόπαλοι σε δυο και χάσαμε 2, ανάμεσα στα οποία και αυτό με τη Juve", θυμάται γελώντας.
Εκεί, λοιπόν, εξηγεί ότι γεννήθηκε η ιδέα του 4-2-4 του: "όλα αυτά είναι μόνο νούμερα που και σε δημοσιογραφικό επίπεδο διασκεδάζουν. Τελικά, όμως, είναι ένα 4-42, μακάρι αλλάζουν λίγο οι αποστάσεις των εξτρέμ που παίζουν λίγο πιο ψηλά σε σχέση με το 4-4-2. Για μένα είναι ένα 4-4-2 μακάρι λίγο πιο επιθετικό αλλά παραμένει στη βάση εκείνη η ιδέα", είπε για να συμπληρώσει: "κατά την άποψή μου σε επιθετικό επίπεδο οι τέσσερις εναντίον τεσσάρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να δυσκολέψεις την αντίπαλη άμυνα. Σίγουρα χρειάζονται ισορροπίες, υπάρχουν δυο φάσδεις, η φάση της κατοχής μπάλας και της μη κατοχής αλλά ξεκινώ από την προϋπόθεση πως όταν υπάρχει θέληση να τρέχουμε όλι μαζί και να τρέχουμε καλά, μπορεί να δημιουργήσεις οποιαδήποτε κατάσταση θες να δημιουργήσεις".
"Ο ποδοσφαιριστής Conte θα ήταν καλός ερμηνευτής του 4-2-4 ή θα συμβούλευες τον Marotta να τον πουλήσει", ρωτήθηκε ο mister: "θα μπορούσα να είμαι ο ένας από τους δυο κεντρικούς μέσους, σε ένα 4-2-3-1, πίσω από τους επιθετικούς", ήρθε η απάντηση.

Κρίμα για την αναβολή αλλά έτσι
θα κάνουμε το ντεμπούτο στο νέο μας σπίτι

O Conte ήταν έτοιμος για το ματς με την Udinese, "είχαμε τελειώσει λίγα λεπτά νωρίτερα την προπόνηση προετοιμάζοντας πολύ καλά το παιχνίδι, υπάρχει μεγάλη αυτοσυφκέντρωση από τα παιδιά γιατί για μας το παιχνίδι θα παιζόταν. Μετά ήρθε αυτή η είδηση (σ.σ. της αναβολής) και σίγουρα στεναχωρεί να πρέπει να αναβάλλεις την πρεμιέρα. Ας πάρουμε το ποτήρι μισογεμάτο και ας πούμε ότι το ντεμπούτο θα το κάνουμε στο σπίτι μας, με τα εγκαίνια του κανούργιου σπιτιού μας", είπε αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να διατηρήσουν την αυτοσθγκέντρωση τους τόσοι παίχτες που θα πάνε στις εθνικές. "Αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό μιας μεγάλης ομάδας, να έχεις διεθνείς παίχτες".
Το νέο μας γήπεδο πρέπει να γίνει βάραθρο,
ιδίως στις δύσκολες η ομάδα να νιώσει τον κόσμο κοντά
και ο αντίπαλος την πίεση. Έτσι οι φιλαθλοί μας
θα μας κάνουν να κερδίσουμε πολλούς βαθμούς

To νέο γήπεδο, που για τον Conte αντιπροσωπεύει "σημαντικές συγκινήσεις", πρέπει να γίνει βασικό όπλο της ομάδας: "πρέπει να γίνει καθοριστικό για μας τους juventini, για τους tifosi. Είναι αναπόφευκτο, ένα τέτοιο στάδιο, αγγλικού στυλ, με τον κόσμο κοντά στους παίχτες, μπορεί να γίνει καθοριστικό αν ο κόσμος", "συμπεριφέρεται σωστά" τον διέκοψε η Valeria Ciardello του Juventus Channel, "ναι, σωστά αλλά πέραν αυτού. Πρέπει το σπίτι μας να γίνει ένα βάραθρο (σ.σ. bolgia [1]) με την ένοια ότι πρέπει να είναι (ο κ΄σομος) κοντά στην ομάδα, να την προτρέπει όλες τις στιγμές, κυρίως στις δύσκολες στιγμές, γιατί θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, γιατί θα υπάρξουν όμορφες στιγμές και στιγμές δυσκολίας. Κυρίως στις δύσκολες στιγμές πρέπει να γίνει αισθητό πόσο κοντά είναι ο κόσμος στην ομάδα του όπως και η πίεση στον αντίπαλο. Αν συμβούν όλα αυτά πιστεύω ότι το νέο μας σπίτι θα γίνει για μας καθοριστικό. Και οι tifosi μας θα μπορούν να μας κάνουν να κερδίσουμε πολλούς βαθμούς".
Ιδιαίτερη μνεία στους φιλάθλους έκανε ο Conte και όταν ρωτήθηκε για τη θερμότατη υποδοχή που του επιφυλλάσσουν οι tifosi: "είμαι ικανοπιημένος που οι tifosi τραγουδάνε το όνομά μου και θα είμαι ακόμα περισσότερο ικανοποιημένος αν οι φίλαθλοι τραγουδάνε τα ονόματα των παιχτών μας, γιατί θα με κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο", είπε.
Ο Alessandro για μένα δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα
Αναγνωρίζομαι στον Marchisio που είναι καλύτερος

Ο Conte ρωτήθηκε και για την τελευταία χρονιά του σημερινού capitano, μάλιστα του διατυπώθηκε η ευχή να τον χρησιμοποιεί όσο περισσότερο γίνεται. "Με τον Alessandro παίξαμε μαζί και τώρα έχω την τιμή να τον έχω ως παίχτη μου. Ο Alessandro για μένα δεν θα είναι ποτέ ένα πρόβλημα, υπό κανένα πρίσμα, γιατί είναι ένας παίχτης που θα μου δίνει πάντα ένα καλό χέρι, τόσο όταν θα καλείται να παίξει από το 1ο λεπτό, απ' το 70π, απ' το 80ο και σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. Ο Ale είναι ένας ποδοσφαιριστής σίγουρα μεγάλης ποιότητας. Θα υπάρξουν στιγμές που θα τον χρησιμοποιήσω από τηνν αρχή, άλλες που θα μπει στην εξέλιξη του ματς από τον παγκο. Ο Ale είναι παίχτης μεγάλης ποιότητας και όταν παίζει μπορεί να πει ακόμα πολλά", συμπλήρωσε.
Στο, συνηθισμένο πια, ερώτημα σε ποιον παίθχτη αναγνωρίζεται περισσότερο σήμερα, επανέλαβε: "είναι δύσκολο γιατί όπως και να έχιε ο καθένας έχει τα χαρακτηριστικά του. Υπάρχει ένας παίχτης που σίγουρα με πλησιάζει, ας πούμε ότι εγώ πλησιάζω περισσότερο σε αυτόν, και είναι ο Marchisio: ένας παίχτης καλός στις διεισδύσεις, με μεγάλη τακτική ευελιξία, πολύ ευφυής. Να, μακάρι πλησιάζω περισσότερο σε αυτόν αλλά όπως είπα και προηγουμένως πιστεύω ότι αυτός είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με μένα και του εύχομαι ακόμα περισσότερες επιτυχίες από εκείνες που είχα εγώ". "Χάρη και στη βοήθειά σου", του επισήμανε η Valeria Ciardello. "Aυτό σίγουρα", απάντησε ο mister.

Το πιο συγκινητικό μου γκολ; Με τον Ολυμπιακό

Ο Conte έκανε και μια αναφορά ελληνικού ενδιαφέροντος αφού όταν ρωτήθηκε ποιός είναι τον πιο συγκινητικό του γκολ με τη φανέλα της Juventus, μνημόνευσε "εκείνο στην έδρα του Ολυμπιακού, αν και δεν ήατν ωραιότατο. Χάναμε 2-0 και πρακτικά είχαμε αποκλειστεί. Εγώ είχα σχίσει μισό χείλος, συνέχιζα να παίζω με ένα μαντήλι για να συγκρατώ το αίμα και έβαλα αυτό το γκολ ένα τέταρτο από το τέλος που μας επέτρεψε να προκριθούμε".

Την άξιζα αυτή την τύχη

Τέλος, επαναλαμβάνονατς για πολλοστή φορά ότι πάντα ήθελε να γίνει προπονητής ("θυμάμαι όταν έπαιζα στο Lecce, Μου άρεσε να προπονώ την ομάδα του αδερφού μου στο σχολείο"), ο Conte σημείωσε πως είχε την τύχη να βρει σπουδαίους προπονυητές: Lippi, Ancelotti, Sacchi, Trapattoni, Zoff από τους οποίους πάντα σημείωνε κάτι. "Τώρα έχω μια μεγάλη τύχη/ευκαιρία (chance). Πάντως, πιστεύω ότι την κέρδισα με την αξία μου".

[1] O όρος bolgia που χρησιμοποιεί ο Conte παραπέμπει στα δέκα βάραθρα όπου κολάζονται οι αμαρτωλοί στοιν 8ο κύκλο της "Κόλασης" (Inferno) στη "Θεία Κωμωδία" (La Divina Commedia) του μεγάλου Dante Alighieri.

Πηγές: Juventus.com, TuttoJuve.com (όπου υπάρχει πλήρης απομαγνητοφώνση)

1 σχόλιο:

δημητρης/θεσσαλονικη είπε...

Σοβαρος και μετρημενος σε αυτα που ειπε!βγαζει αισιοδοξια και ελπιδα απο τα λεγομενα του ,αναμενουμε τα εργα του πλεον!
Καλη του επιτυχια,μακαρι να πετυχει και για την γιουβε αλλα και για αυτον!ειναι κριμα να χει την καταληξη του φερραρα στα ματια του κοσμου!Δυο παρατηρησεις:
1-Ο μαρκισιο αν ηταν στην ομαδα την περιοδο που παιξε ο αντωνης θα του κουβαλουσε τα παπουτσια!
2-την φραση:"δεν ειναι για μενα προβλημα ο ντελπιερο" την αντιλαμβανομαι ως "ειναι για μενα θεμα το πως θα χειριστω τον ντελπιερο!"
Υ.Γ-Ποδολαγνοι ολου του κοσμου ενωθειτε!!!!!