Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τρία νομικά σενάρια για την απόφαση στη δίκη

Από τον Antonello Angellini στο TuttoJuve.com
Όσο πλησιάζει η ημέρα αγόρευσης των συνηγόρων του Moggi στο δικαστήριο της Νάπολη (και της ακρόασης των νεότερων τηλεφωνημάτων), τόσο αυξάνει το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύνταξη του TuttoJuve.com πήρε συνέντευξη (στα ιταλικά εδώ) από τον Antonello Angelini, σχολιαστή και συμπαρουσιαστή της εκπομπής του Radio Radio "Il Bianco e il Nero", και βασικό πυλώνα του Forum Vecchiasignora.com, o οποίος ανέπτυξε ενδιαφέροντα νομικά σενάρια για την απόφαση στη δίκη.

Πλήρης απαλλαγή, απαλλαγή στυλ Gea, μη απόφαση
και βούλευμα για την απόδοση κατηγοριών σε άλλους

"Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προγνωστικά αλλά θα περιόριζα σε τρεις τις πιθανότητες", είπε. "1) πλήρης απαλλαγή τόσο για το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας όσο και για τις αθλητικές απάτες 2) απαλλαγή για το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας και μικρή εφεσιβαλλόμενη καταδίκη για αθλητική απάτη (παρόμοια με την απόφαση στη δίκη GEA) 3) μη έκδοση απόφασης", πρόσθεσε παραπέμποντας σε ένα σενάριο που του εξήγησε φίλος του δικαστής. Σύμφωνα με αυτό, το άρθρο 521 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα δίνει στο δικαστής το δικαίωμα-υποχρέωση να επανακαθορίσει το αδίκημα (αρκεί να μην διαφέρει αισθητά) ή, στην παράγραφο 2, να εκτιμήσει από την ακροαματική διαδικασία ότι το γεγονός για το οποίο γίνεται η δίκη είναι διαφορετικό απ' ότι περιγράφεται στο κατηγορητήριο. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο Angelini, ο δικαστής οφείλει να επιστρέψει την υπόθεση στην εισαγγελία η οποία θα πρέπει, με τη σειρά της, να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα, για παράδειγμα: εγκαλώντας παράγοντες άλλων συλλόγων όπως Inter, Cagliari, Roma και λοιπά. "Τώρα, είπε ο Angelini, αν το δικαστήριο κρίνει ότι οι πράξεις που αποκαλύφθηκαν οδηγούν σε ριζική μεταβολή της βασικής πράξης (ότι, δηλαδή, δεν υπήρχε ένα μικρό οργανωμένο γκρουπ που δούλευε σε βάρος των εντίμων, αλλά επρόκειτο για γενικευμένο αγώνα όλων εναντίον όλων προκειμένου να επιτευχθούν αθλητικά αποτελέσματα στα όρια του κανονισμού), τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα βούλευμα βάσει του 521 παράγραφος 2. Προφανέστατα, εύχομαι να βγει αληθινή η πρώτη υπόθεση".

Σε κάθε περίπτωση απαλλαγής, ανοίγει ο δρόμος
για αναθεώρηση της αθλητικής δίκης βάσει του άρθρου 39

Με αυτά τα δεδομένα, ο Angelini απαντά στο ερώτημα, "τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η ποινική απόφαση σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης και αν είναι πραγματικά αξεπέραστο το εμπόδιο της παραγραφής. Ενδιαφέρουσα και εδώ η απάντηση: "η αναθεώρηση και στις τρεις περιπτώσεις θα ήταν νομοτεχνικά αναπόφευκτη μιας και η Juventus καταδικάστηκε για οργάνωση μιας δομής, ενός δικτύου που αποσκοπούσε στην αλλαγή του πεπρωμένου του campionato: το λεγόμενο "Illecito Strutturato" (σ.σ. "Δομημένο Παράπτωμα"), αδίκημα που δεν υπήρχε στον κώδικα αθλητικής δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Sandulli [1] έχει δηλώσει ότι "καλύψαμε ένα κενό του κώδικα" εισάγοντας αυτό το αδίκημα που δεν θα έπρεπε να ισχύσει μιας και δεν υπάρχουν αδικήματα που να εφαρμόζονται αναδρομικά αλλά παρ' όλα αυτά, το εφάρμοσαν. Επομένως, εφόσον η απόφαση είναι απαλλαγή, ακόμα και μόνο για το αδίκημα της οργάνωσης και σύστασης εγκληματικής συμμορίας, η απόφαση του 2006 θα υπόκειτο στο περίφημο άρθρο 39 που προβλέπει την αναθεώρηση της αθλητικής δίκης", συμπλήρωσε ο Angelini στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη "νομική άγνοια που βασιλεύει στον κόσμο του ποδοσφαίρου" καθώς πολλοί δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι οι δυο δίκες βασίζονται "στα ίδια έγγραφα, στις ίδιες υποκλοπές, στις ίδιες αναφορές των carabinieri. O αθλητικός κανονισμός υποτάσσεται στο γενικό".

[1] Ο καθηγητής Piero Sandulli είναι ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου που καταδίκασε στις 25 Ιουλίου 2006 σε δεύτερο βαθμό τη Juventus (Serie B με -17, ανάκληση του scudetto 2004/05 και μη απονομή εκείνου του 2005/06 συν πρόταση οριστικής διαγραφής, μετά από ποινή 5 ετών, για Moggi, Giraudo). Είναι ο ίδιος που τις αμέσως επόμενες μέρες δήλωνε στις εφημερίδες ότι "δεν παραποιήθηκε το πρωτάθλημα" και ότι η απόφαση απαντούσε στο "συλλογικό αίσθημα"... Και είναι επίσης ο ίδιος που, 5 χρόνια μετά και αφού ο Moggi απαλλάχθηκε στη δίκη για την υπόθεση GEA, δήλωνε "πεισμένος ότι εκείνα τα scudetti η Juve θα τα κέρδιζε έτσι κι αλλιώς" και τόνιζε πως "και εμείς στην ετυμηγορία μας εντοπίσαμε κυρίως κακές συνήθειες, όχι κλασικές παρανομίες. Έπρεπε να γίνει κατανοητό πως αυτό που υπήρχε στις υποκλοπές, δεν πρέπει να γίνεται. Ήταν μια καταδίκη ηθική"... Και αναγνώριζε πως "η συλλογική παρανομία δεν υφίστατο, ήταν ένα κενό του νομικού συστήματος, εμείς το εισάγαμε"... O Sandulli σήμερα είναι πρόεδρος του Τμήματος για τη Serie C του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Figc.

Πηγές: TuttoJuve.com, Corriere della Sera, Tuttosport, Figc

Δεν υπάρχουν σχόλια: