Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Νάπολη

Μια ιστορία απόκρυψης τηλεφωνικών υποκλοπών (της περιόδου 2003-2004) για τις σχέσεις πολιτικών με μαφία από την Εισαγγελία του Palermo, υπό το φως της καταδίκης Moggi που αφήνει στο απυρόβλητο την ανάλογη απόκρυψη συνδιαλέξεων της υπόθεσης calciopoli/farsopoli...
H καταδικαστική για τον Moggi (και απαλλακτική για τη Juve) απόφαση του δικαστηρίου της Νάπολη, αφήνει προς το παρόν στο απυρόβλητο το δικαστικό σύστημα που έκοψε και έραψε τις υποκλαπείσες συνδιαλέξεις στα μέτρα της Farsopoli.
Στο εβδομαδιαίο L'Espresso (του εκδοτικού ομίλου της Repubblica) υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναφορά στην εισαγγελία του Palermo και τη συσκότιση τηλεφωνικών υποκλοπών της περιόδου -προσέξτε την ημερομηνία- 2003/2004 με αφορμή τις έρευνες για διαφθορά τριών σικελών πολιτικών της κεντροδεξιάς, ο ένας υπουργός, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από τη μαφία. Η απόδειξη, γράφει το περιοδικό, αντλείται από υποκλοπές για τις οποίες, τις προηγούμενες ημέρες, η εισαγγελία του Παλέρμο ζήτησε από τη Βουλή την άδεια να χρησιμοποιήσει. Γιατί έφτασαν εφτά χρόνια μετά τη Βουλή. Διότι, γράφει το περιοδικό, οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν τις υποκλοπές για να συλλάβουν έναν μαφιόζο "αλλά όχι για να κατηγορήσουν τους τρεις πολιτικούς". Ο λόγος; "Μυστήριο", αποφαίνεται το περιοδικό και επισημαίνει ότι η υπόθεση ξανάρθε στη δημοσιότητα μετά από μια συνέντευξη του μαφιόζου το 2008 για τις διαπραγματεύσεις Κράτους-μαφίας το '92.
Έτσι, η υπόθεση ξανανοίγει καθώς οι εισαγγελείς που είχαν δουλέψει την υπόθεση, είχαν φύγει για άλλες θέσεις και είχε αναλάβει νέος συνάδελφός τους που ακούγοντας το υλικό με τους συνεργάτες του, ανακάλυψε ότι υπήρχαν συνδιαλέξεις του μαφιόζου με πολιτικούς. "Πέφτουν από τα σύννεφα. Ζητούν από τους carabinieri που εκείνη την εποχή είχαν πραγματοποιήσει και ακούσει τις υποκλοπές. Και ανακαλύπτουν ότι υπό τους παλαιότερους εισαγγελείς δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί/μεταγραφεί όλες. Εκατοντάδες μπομπίνες μουχλιάζουν στα ντουλάπια περιμένοντας κάποιος να τις ακούσει και να μεταγράψει όσα είχαν ποινική αξία"...
Ανακάλυψαν μάλιστα μια εγκύκλιο του εισαγγελέα της πρώτης περιόδου που ζητούσε να μην αναφερθούν και να μη γραφτούν πουθενά τα τηλεφωνήματα όπου ακούγονταν οι φωνές των βουλευτών πριν δοθεί η άδεια της Βουλής -κάτι που ήταν εντελώς παράνομο με βάση το νόμο του 2003.
Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε την αφήγηση για εκείνη την υπόθεση αλλά να συγκρίνουμε ό,τι έγινε σε εκείνη και όσα, εντελώς ανάλογα, ξέρουμε πια ότι έγιναν στην υπόθεση calciopoli/farsopoli με τις συνδιαλέξεις που θάφτηκαν, αλλοιώθηκαν, κόπηκαν και ράφτηκαν στις αναφορές μέχρι να τις ανακαλύψει, όσες ανακάλυψε, η υπεράσπιση του Moggi. Η χθεσινή απόφαση, αποδεχόμενη το θεώρημα της εισαγγελίας που ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση, εκτός από τις προφανείς αθλητικο-οικονομικές σκοπιμότητές της, προσπαθεί να διασώσει αυτό το σύστημα ποντάρντας στο γεγονός ότι καμιά πολιτική δύναμη, ειδικά τη στιγμή της έντονης πολιτικής και οικονομικής κρίσης που περνά η Ιταλία, δεν θα ασχοληθεί και δεν θα συσχετίσει τις υποθέσεις, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εισαγγελικών αρχών... Ο Moggi ήδη έθεσε το θέμα λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Πηγή: L' Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: