Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κατάσχεση sites που αναμετέδιδαν παιχνίδια live διέταξε δικαστής του Μιλάνο μετά από αίτηση της Mediaset

Πρωτοφανής απόφαση που εξομοιώνει τα παιχνίδια με πνευματικό έργο για να εφαρμόσει νομοθετική πρόβλεψη του 2005 (κυβέρνηση Berlusconi) για τα πνευματικά δικαιώματα
Οι πανάκριβες τιμές των συνδρομητικών καναλιών συν τον γεγονός ειδικά όσον αφορά τη Juve, ότι δεν δείχνουν κανέναν απολύτως σεβασμό στην ομάδα βάζοντας τηλεσχολιαστές εχθρικούς απέναντί της, μέχρι πρώην παίχτη της Inter, έχει οδηγήσει πάρα πολλούς φιλάθλους στην επιλογή να παρακολουθούν τα παιχνίδια on line μέσω δωρεάν live streaming. Σε αυτή την αντίδραση θέλησε να απαντήσει η Mediaset του Berlusconi καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη που, μέσω δικαστηρίου του Μιλάνο, διέταξε την προληπτική κατάσχεση των domain δέκα ιταλικών sites, με βάση σε διάφορε χώρες, για παραβίαση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η απόφαση είναι πρωτοφανής αφού, παρ' ότι ο δικαστής αναγνωρίζει ότι τα ποδοσφαρικά ματς δεν μπορεί να θεωρηθούν "πνευματικά έργα", κρίνει ότι η βιντεοσκόπησή τους μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία των προστατευόμενων από τη νομοθεσία έργων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ιταλία η προληπτική κατάσχεση σε portal και forum που λειτουργούν εντελώς δωρεάν -μια παραπλήσια υπόθεση το Νοέμβριο αφορούσε site με διαφημίσεις- εφαρμόζοντας νόμο της κυβέρνησης Berlusconi του 2005. Το μέτρο κοινοποιήθηκε συους βασικούς ιταλικούς provider από τους οποίους μπορούσε κανείς να φτάσει στα "πειρατικά" sites: webcaston.com, freedocast.com, veemi.com, limev.com, mips.tv, hqeast.tv, dinozap.tv, hdeaster.net, ilive.to και LiveScoreHunter.tv και αφορά την "καταχρηστική αναμετάδοση μέσω του Internet παιχνιδιών παραγωγής Rti (σ.σ. του gruppo Mediaset) της Serie A για τη σεζόν 2011/12, αλλά και συναντήσεις της Champions League 2011/12 και της Europa League 2011/12".

Ο δικηγόρος Fulvio Sarzana της Ιταλικής Ένωσης provider επισήμανε πως η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Διαδικτύου και επειδή τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια δεν μπορεί να θεωρηθούν πνευματικές δημιουργίες με την έννοια της προστασίας των πμευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια: