Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Είναι 31. Marotta: "η ιστορία δεν σβήνεται"

"Να πέσει φως πάνω στην calciopoli", το ξεκάθαρο μήνυμα του διεθύνοντος συμβούλου που τονίζει ότι η Juve δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των scudetti που κέρδισε στο γήπεδο 
Από την πρώτη ώρα, από το site της ομάδας μέχρι το πούλμαν και τις φανέλες, όλα φωνάζουν: 31
Οι bianconeri κατακτούν 3 αγωνιστικές
νωρίτερα το 29ο scudetto γράφει με
μικρά γράμματα κάτω από τον τίτλο
της η Gazzetta dello Sport
Γύρω από την calciopoli "υπάρχει ακόμα μυστήριο και πρέπει να πέσει άπλετο φως". Λίγες ώρες μετά την μαθηματική κατάκτηση (βίντεο και φωτό εδώ), 3 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, του 31ου scudetto -αυτού που το πρωτοσέλιδο της πρωταγωνίστριας της farsopoli, Gazzetta dello Sport, εξακολουθεί να αποκαλεί "29ο" (ενώ ο Corriere dello Sport προσπαθεί να ξεφύγει προβάλλοντας το γεγονός ότι η Juve είναι το "αφεντικό της Ιταλίας" κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα)- ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Beppe Marotta μίλησε στο Radio Anch'Io Sport για να θυμίσει σε όλους τους ότι "η ιστορία δεν σβήνεται δυστυχώς. Γύρω από την calciopoli υπάρχει πολύ μυστήριο, υπάρχει ένας κατηγορούμενος που καταδικάστηκε (σ.σ. από την λεγόμενη αθλητική δικαιοσύνη), η Juventus, και που πλήρωσε πικρά σε επίπεδο scudetti που υφαρπάχτηκαν και επιπτώσεων σχεδόν ανεπισκεύαστων. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές δικαστικές διαφορές και ο σύλλογος έχει την υποχρέωση να πιστέψω ως το τέλος και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχιε καμιά σχέση με αυτά τα γεγονότα", τόνισε για να υπογραμμίσει ότι ο σύλλογος θέλει "διαφάνεια, για να γίνει κατανοητό τι πραγματικά συνέβη και για να έχει τις εξηγήσεις που δεν δόθηκαν πάντα. Η διεκδίκηση και αποκατάσταση που θέλουμε να φέρουμε σε πέρας είναι σχετική με μια έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την calciopoli με όρους καταδικών και απαλλαγών", συμπλήρωσε ο Marotta διαμηνύοντας πως για τη Juventus είναι "νόμιμη διεκδίκηση" η άμυνα και λόγω σεβασμού προς τους tifosi "που είδαν να τους υφαρπάζονται δυο scudetti".

Η γραμμή είναι καθαρή -άλλωστε, μετά από μια χρονιά που η Juve έπαιζε με το "30 στο γήπεδο"
Ένα τεράστιο "31" κάτω
απ' το κείμενο που γράφει
"29": σελ.37 της Stampa
ραμμένο στη φανέλα, από την πρώτη στιγμή των χθεσινών πανηγυρισμών εμφανίστηκαν στο γήπεδο σημαίες και γιγάντια scudetti που έγραφαν "31", όπως άλλωστε οι φανέλες που φόρεσαν οι παίχτες, τα βίντεο, τα πανώ και όλα τα σήματα που εμφανίζονται στο επίσημο site της ομάδας. Και, βέβαια, η αναφορά στα 31 scudetti, ένα προς ένα, στο πούλμαν που πάτησε το Τορίνο με όλη την ομάδα πάνω του.  Ένα "31" τόσο μεγάλο και τόσο πανταχού παρών που δυσχεραίνει απίστευτα όποιο φύλλο προσπαθεί να επιμείνει στο "29" της Figc και της Lega. Γιατί λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς, ο Marotta τονίζει τη διεκδίκηση αλλά με λόγια που είναι ουσιαστικά, που στέλουν το μήνυμα αλλά είναι λιγότερο δυνατά από αυτό που φωνάζουν οι tifosi αλλά και ο ίδιος ο σύλλογος με τα σύμβολά του;

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στη Stampa, την εφημερίδα της Οικογένειας που έχει τον John Elkann αυτοπροσώπως ως επικεφαλής της, θα καταλάβει τις έύθραστες ισορροπίες. Η Stampa -που μετά το ντέρμπυ (των 44 βαθμών διαφορά) με το Torino, αγνόησε το οφσάιντ των granata για να επιμείνει ότι υπήρχε πέναλτυ σε βάρος τους (!)- ενώ φιλοξενεί φωτογραφία των παιχτών με ένα τεράστιο scudetto 31, γράφει: "Αφταστοι. Θρίαμβος Juve: είναι το δεύτερο συνεχόμενο scudetto. Στην κορυφή από την αρχή, ο 29ος τίτλος υπήρξε ένας έφιππος περίπατος"... Ασκήσεις ισορροπίας έναντι των ποδοσφαιρικών θεσμών αλλά και των υψηλών στελεχών της Fiat που ξέρουμε πια ότι συνέβαλαν, έστω μη αντιδρώντας, στη φάρσα του 2006; Ή μήπως, προσεχτικό μήνυμα και της πλευράς Elkann προς τους παλιούς του φίλους ότι θα ακολουθήσει τους φιλάθλους, αν μη τι άλλο γιατί το προϊόν (εμπορικό και οικονομικό) που έχει στα χέρια του σε αυτούς στηρίζεται.

Σε αυτό το σκηνικό έχει ιδιαίτερη σημασία -και είναι θετικότατο- που ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, ο Νο 2 μετά τον Andrea Agnelli -που φροντίζει ήδη να αναλύει το "νέο μοντέλο" (οικονομικό, εταιρικό και ποδοσφαιρικό) που φτιάχνει η Juve- στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι "η ιστορία δεν σβήνεται". Και το κάνει ακριβώς την ώρα που οι φίλαθλοι σε όλη τη χώρα ξεδίπλωσαν τις σημαίες του "31" και άρχισαν να ονειρεύονται το 4ο αστέρι. Αυτό για το οποίο ξεκίνησε ήδη η δουλειά. Τα πρωτοσέλιδα, οι εκπομπές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, από το πρωί μιλάνε για τον Ibra που ψάχνει σπίτι στο Τορίνο, για τον Higuain που είναι στο στόχαστρο, μαζί με τόσους άλλους, για τους οποίους ο Marotta θα συζητήσει με τον Conte "που θα μείνει 100%, βάζω το χέρι μου στη φωτιά" για να κυνηγήσει το στόχο Champions League ταχύτερα απ' ότι ήταν προγραμματισμένο.

Γιατί η ζωή, και το γήπεδο, ακύρωσαν το σχέδιο που ο Conte αποκάλυψε ότι υπήρχε μετά τις δυο έβδομες θέσεις: την πρώτη χρονιά έξοδος στην Ευρώπη, τη δεύτερη διασφάλισή της και μετά scudetto. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί καήκανε, όλα γίναν ταχύτερα με τη δουλειά των ποδοσφαιριστών, με το σύλλογο να στηρίζει αυτή τη δουλειά, με τις έξυπνες φτηνές μεταγραφές να καλύπτουν τις αστοχίες (ιδίως, αν όχι μόνον, στην επίθεση όπου δύσκολα βρίσκεις Pogba με μηδέν ευρώ), με τον Conte να εμπνέει και να καθοδηγεί την "Αθάνατη Γηραιά Κυρία", όπως καταγράφει πρωτοσέλιδα την κατάκτηση του πρωταθλήματος η Equipe.

Όπως και να έχει, όλοι -και κυρίως οι αντίπαλοι- αναγνωρίζουν από χθες ότι η Juventus είναι ήδη μια
διακριτή πραματικότητα στην Ιταλία, μια πραγματικότητα που ξεχωρίζει από τα ερείπια του ιταλικού ποδοσφαίρου που οφείλονται -και ας μην το λένε (άρχισαν όμως να το αναγνωρίζουν φίλαθλοι άλλων ομάδων, ακόμα και ισοτικών αντιπάλων)- στην calciopoli που ήταν σαν να έβαλε φωτιά στο φυτίλι που λίγο μετά πυροδότησε την κρίση που τώρα μαστίζει τη χώρα και καθιστά πλέον ακόμα δυσκολότερη την επάνοδο του ιταλικού ποδοσφαίρου -άλλο η Juve- στην κορυφή. Διότι, και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, όλοι οι υπόλοιποι ασχολούνται με το πώς θα κοντύνουν ο ένας τον άλλον και όλη μαζί τη Juve την ώρα που η Fidanzata d'Italia έφτιαχνε γήπεδο και ποντάριζε στις ιδέες για να καλύψει την οικονομική δυσχέρεια. Είναι ένας δρόμος που οι Agnelli είχαν ακολουθήσει και παλιότερα, σε εποχές που η ιταλική οικονομία και η Fiat πρωταγωνιστούσαν. Είναι ο δρόμος που ο Andrea θέλει να ακολουθήσει και τώρα, πείθοντας τον ξάδερφό του να ακολουθεί. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα της μεγάλης εκδήλωσης που ετοιμάζει το Μουσείο της Juve για να γιορτάσει -και να θυμίσει σε όλους- ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον κόσμο που να ανήκει 90 χρόνια σε μια Οικογένεια.
Gazzetta & Co μπορεί να γράφουν ό,τι θέλουν, στο
CNN τους έχουν καταλάβει και γράφουν για 31 scudetti
ήδη μετά το ντέρμπι με το Torino... Ενώ ο Abete εξακολουθεί
να υποστηρίζει ότι ως προς τον αριθμό των scudetti τα
έχει πει από πέρυσι. Και έτσι φέτος απλώς τηλεφώνησε
στον Andrea Agnelli για συγχαρητήρια.Εδώ που τα
λέμε, και ο Abete σαν να ακούγεται πιο μαζεμένος...

Πηγές: Ansa, La Stampa, Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport, Tuttosport, La Repubblica, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: