Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Andrea Agnelli: μοντέλο, ο οδικός μας χάρτης

Ένα άρθρο του προέδρου στον Corriere della Sera λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του 31ου scudetto δείχνει ότι προγραμματισμός, δουλειά και ευφυείς κινήσεις είναι τα εργαλεία με στόχο τη νίκη παντού και πάντα
"Η κατάκτηση ενός scudetto είναι πολυσύνθετη υπόθεση. Ακόμα περισσότερο η κατάκτηση δυο στη σειρά. Αλχημεία; Ίσως. Τυχερό ταχυδακτυλουργικό; Όχι.

Η μοίρα, στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή, έχει φυσικά το ρόλο τηςαλλά συχνά η τύχη περνά από εκεί όπου ο προγραμματισμός. η δουλειά και η οργάνωση έχουν ήδη ευδοκιμήσει. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο πρέπει να ληφθούν υπόψη πολυσύνθετοι παράγοντες για την επίτευξη του στόχου: η τεχνική ανταγωνιστικότητα, οι tifosi, η ικανότητα προσέλκυσης των sponsor, ο ισχυρός ρόλος των media, τα οικονομικά κεφάλαια και οι επενδύσεις (όχι οι καπριτσιόζικες σπατάλες) και τέλος, αλλά πάνω απ' όλα, ο προγραμματισμός. Εδώ και τρία χρόνια αυτοί οι παράγοντες είναι ο οδικός μας χάρτης. Εδώ και πολύ καιρό το ιταλικό ποδόσφαιρο, το ιταλικό ποδόσφαιρο κοπιάζει να ακολουθήσει μια ανάλογη πορεία.

Όλοι (εμού συμπεριλαμβανομένου) μπαφιάσαμε για πολύ καιρό μοιράζοντας ευθύνες. Στο μεταξύ το σύστημά μας έχανε έδαφος σε όλες τις ηπειρωτικές ranking που στον κόσμο του ποδοσφαίρου αντιπροσωπεύουν αμείλικτα το επίπεδο ανταγωνιστικότητας και αποδοτικότητας. Τα γήπεδά μας
καταγράφουν έναν αριθμό θεατών μικρότερο και μειούμενο σε σχέση με των άλλων Χωρών ενώ εδώ και μια δεκαετία γίνεται συζήτηση για ένα σχέδιο νόμου αναφορικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα brand του ιταλικού ποδοσφαίρου, γνωστά σε όλο τον κόσμο, παραποιούνται καθημερινά χωρίς να υπάρχει η αρμόζουσα προστασία των σημάτων. Το σύστημα αθλητικής δικαιοσύνης μας βιώνει συνεχείς αντιφάσεις επί των οποίων δεν επεκτείνομαι από αγάπη στην Πατρίδα, αλλά που βρίσκονται κάτω από τα μάτια όλων (σ.σ. ο Marotta ανέλαβε να εξηγήσει αναφέροντας τη διεκδίκηση των 2 scudetti που υφαρπάχθηκαν από την calciopoli, εδώ). Το θεσμικό πλαίσιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό έρχεται από το 1981 (σ.σ. δημιούργημα του Giulio Andreotti που άφησε πριν από λίγο την τελευταία του πνοή στα 94 του) και απαιτεί μια συνολική αναθεώρηση. Οι νεαροί μας αθλητές, μετά το πρωτάθλημα Primavera, ζουν σεζόν συνεχών μεταναστεύσεων δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η μοναδική Χώρα όπου δεν υπάρχουν ακόμα οι δεύτερες ομάδες.

Το ποδόσφαιρό μας υπήρξε ως τις αρχές αυτού του αιώνα ο φάρος σε ηπειρωτικό επίπεδο: σπουδαίοι πρωταθλητές, μεγάλα πλήθη, μεγάλα παιχνίδια, μεγάλες επιτυχίες. Σήμερα είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα ματς της serie A που να αναμεταδίδεται live στο εξωτερικό: και υπ' αυτό το προφίλ άγγλοι, ισπανοί και γερμανοί μας προσπέρασαν και αμς άφησαν πίσω. Η γενιά μας μεγάλωσε με το "πιο όμορφο campionato του κόσμου" και θα ήθελα το ίδιο να συμβεί με τα παιδιά μας.

Μετά από δυο συνεχόμενα scudetti θα ήταν εύκολο να μείνουμε να κοιτάμε το γεμάτο γήπεδο, ιδιοκτησίας μας, και να απολαμβάνουμε τη στιγμή. Αντίθετα, είναι σωστό να υπογραμμίοσυμε ότι ο αθλητισμός εκπροσωπεί στην Ιταλία το 1,6% του ΑΕΠ, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο (Α, Β και Lega Pro) απασχολεί περίπου 10.000 και συμβάλλει στα δημόσια ταμεία με ένα δισεκατομμύριο ευρώ φόρους. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα καθόλα βιομηχανικό τομέα. Είναι ένα ιταλικό κεφάλαιο. Μια περιουσία που η ακινησία θέτει σε κίνδυνο.

Πρέπει να απαντηθεί μια απλή ερώτηση: θέλουμε η δική μας serie A να ανταγωνιστεί τη Bundesliga, τη Liga και την Premier League ή προτιμούμε να συνεχιστεί η αναπροσαρμογή; Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της Χώρας. Είναι μια διατύπωση που αμφισβητώ: το ποδόσφαιρο ήταν πάντα καλύτερα και πράγματι ο κόσμος, με τον τρόπο, δεν σταμάτησε ποτέ να το αγαπά.

Andrea Agnelli".
Nedved: θα δούμε ποιές είναι
οι οικονομικές μας δυνατότητες, η Juve γεννήθηκε για να κερδίζει


Αν το άρθρο του Andrea Agnelli δίνει το στρατηγικό στίγμα μέσα στο συνολικό πλαίσιο του ιταλικού ποδοσφαίρου -κακά τα ψέματα, όσο και αν η Juve ήταν άλλου πλανήτη φέτος στο campionato, δεν λειτουργεί σε άλλο πλανήτη- οι δηλώσεις στο Sky Sport του Nedved, μέλους της διοίκησης και στενού προσωπικού φίλου του προέδρου, δίνουν μια είναι κάτι μεγαλειώδες", ο Nedved τόνισε ότι "πρέπει να συναντηθούμε γιατί υπάρχουν πολλοί στόχοι που πρέπει να κατακτήσουμε, πρέπει να καιίσουμε να δούμε πώς θα βελτιωθούμε. Είναι σωστό να υπάρχει θέληση προγραμματισμού. Τώρα πρέπει να δούμε ποιές είναι οι οικονομικές μας δυνατότητες, οι δυνατότητες επένδυσης (σ.σ. και όχι "καπριτσιόζικης σπατάλης" που είπε και ο πρόεδρος). Κατ' επέκταση μετά θα δούμε τι στόχους μπορεί να θέσουμε. Πρέπει να αποφασίσουμε χωρίς να δημιουργούθμε ψευδαισθήσεις στον κόσμο, στους φιλάθλους μας αλλά έχοντας συνείδηση ότι η Juve γεννήθηκε μόνο για να κερδίζει. Θα κάνουμε το παν, θα τα βάλουμε όλα μαζί για να τα κάνουμε λειτουργικά". Χρειάζονται ιδέες, όπως είπε και ο Marotta.
ιδέα λίγο πιο συγκεκριμένη. Αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους παίχτες και στον προπονητή και στην διοίκηση αφού η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος με αυτή τη διαφορά και μαζί της Supercoppa παράλληλα με την πορεία στην Champions League "



Προσφυγή για το Financial Fair Play στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, ο ατζέντης Fifa Daniel Striani, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο Jean-Luis Dupont )τον ίδιο που κέρδισε την περίφημη "υπόθεση Bosman".) κατέθεσε προσφυγή στην ΕυρωπαΪκή Επιτροπή υποστηρίζοντας πως κάποιες ρυθμίσεις του Κανονισμού Uefa gia to Financial Fair Play δεν είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προσφυγή (στα αγγλικά εδώ) μπορεί να αποδειχθεί κομβική για το οικονομικό μέλλον του ποδοσφαίρου μιας και αφορά την ουσία του Financial Fair Play (την υποχρέωση ισοσκελισμού των προϋπολογισμών) που ο προσφεύγων θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε μείωση επενδύσεων άρα και μισθών των αθλητών και, συνακόλουθα, των ποσοστών των ατζέντηδων. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι σε αυτή την οικονομική και, κυρίως, πολιτική συγκυρία οι Βρυξέλλες θα κάνουν πίσω. 

Πηγές: Corriere della Sera, Sky, soccernomics

Δεν υπάρχουν σχόλια: